Економија

”Блумберг”: Поново без договора о ограничењу цене гаса, Европи време истиче

Нови рок за договор је крај новембра, али и у том случају, тешко да ће кључне мере почети да се примењују пре пролећа
”Блумберг”: Поново без договора о ограничењу цене гаса, Европи време истичеNone © TANJUG FOTO/ AP Photo/Olivier Matthys

Министри енергетике Европске уније на састанку у Луксембургу нису успели да се договоре о ограничењу цене гаса у Унији и одложили су расправу о том питању за месец дана.

Циљ састанка је био да се кроз преговоре олакша постизање компромиса како би се цене гаса спустиле са недавних максималних нивоа.

Министри су поставили нови рок и сада имају за циљ да постигну договор о ограничењу цена 24. новембра. Али чак и ако то успеју, кључне мере неће се применити до пролећа. Планови за ограничење цена остају заглибљени у техничким детаљима и политичким препиркама.

"Блумберг" наводи да, иако су европски министри извели у јулу оно што је један дипломата назвао чудом - када им је требало само шест дана да пристану да смање потражњу за гасом - "сада изгледа мало вероватно да ће кључне нове мере бити на снази за зиму".

Ипак, тржиште им даје мало времена за предах, јер су цене гаса пале последњих дана, због благог времена и јер су земље напуниле складишта. 

Неке дипломате ЕУ сматрају да би то могло да смањи потребу за ограничењем цена енергије, али други кажу да је ограничење и даље потребно како би се заштитили од потенцијалних скокова цена, с обзиром на то да стиже зима.

Међутим, тиме што се мало смањује ризик од енергетске кризе, истовремено се "смањују и подстицаји да се делује", пише "Блумберг" и цитира речи чешког министра индустрије да "игра није завршена, потребно је да имамо нове мере за кризне ситуације, без обзира на тренутно стање."  

Европска комисија је уочи састанка у Луксембургу, преко нон-пејпера, упозорила земље да би ограничење цене гаса који се користи за производњу електричне енергије у целој ЕУ могло да изазове повећање употребе гаса и извоза електричне енергије.

"Министри су генерално поздравили главне принципе предлога и нагласили потребу за брзим и координисаним напорима на европском нивоу у духу солидарности", саопштио је Савет ЕУ.

Министри су се сложили да све предузете мере морају допринети обезбеђивању сигурности снабдевања, довести до нижих цена енергије за домаћинства и предузећа широм ЕУ, уз истовремено подстицање смањења потражње и очувања интегритета јединственог тржишта и рада ка циљу ЕУ о климатској неутралности до 2050, наводи се у саопштењу.

У документу Комисије се додаје да је та институција поделила са земљама анализу горње границе цене гаса који се користи за производњу електричне енергије, шему коју су Шпанија и Португал покренуле овог лета након почетка руске специјалне војне операције у Украјини и накнадних резова у испоруци гаса у ЕУ.

Увођење овог модела широм ЕУ, како је тражила Француска, могло би да доведе до повећања потражње за гасом у ЕУ и до девет милијарди кубних метара, наводи се у документу.

Још у јулу, након што је Москва смањила испоруке гаса и подстакла преиспитивање европске енергетске политике, земље ЕУ пристале су да добровољно смање потражњу за 15%. 

Према писању "Блумберга", то су биле једноставне мере, док су "оне најзначајније и даље заглављене у дипломатским препиркама, док земље чланице оптужују ЕК за одуговлачење."

image
VV inauguration
banner