Свет

Израел спасава Европу? Црпе гас из Медитерана

Подводно гасно налазиште Кариш би требало да допринесе енергетској стабилности Европе и позиционира Израел као кључног снабдевача природног гаса, сматрају у израелском министарству енергетике
Израел спасава Европу? Црпе гас из МедитеранаAP © Tanjug/AP Photo/Tsafrir Abayov

Министарство енергетике Израела саопштило је да је отпочело коришћење налазишта природног гаса Кариш у Средоземном мору.

"Налазиште Кариш данас се придружује пољима Тамар и Левијатан која снабдевају природним гасом енергетски сектор", саопштили су у министарству, истакавши да ће почетак експлоатације још једног налазишта у овом подручју, поред поља Тамар и Левијатан, "значајно повећати снабдевање Израела и ојачати енергетску безбедност, повећавајући конкурентност и снижавајући цене за привреду".

Министарство је још додало да се нада да ће почетак коришћења новог налазишта природног гаса услед тренутне кризе у свету позиционирати Израел као "кључног снабдевача природног гаса" и омогућити повећање извоза овог ресурса у европске земље, Египат и Јордан.

Подземно налазиште природног гаса Кариш је недавно било у центру пажње због чињенице да се дуго водио спор између Либана и Израела око тога у чијим се територијалним водама он налази. Сукоб је почео још у 2007. години након открића да и у Медитерану постоје налазишта овог енергента. Средином октобра ове године, уз посредништво САД, две земље су коначно постигле споразум о демаркацији водене границе. Према саопштењу светских медија, разрешење дугогодишњег спора је проузроковано тешким положајем европских земаља које тренутно имају велику потребу да пронађу замену за руски гас.

image
VV inauguration
banner