Свет

Орбан: Мађарска и Србија неће дозволити терористички напад на јужне гасоводе

Сматрамо да је саботажа Северног тока акт тероризма, због чега намеравамо са партнерима из Београда да предузмемо све мере за спречавање оваквог инцидента на јужном гасоводу, поручио је мађарски премијер
Орбан: Мађарска и Србија неће дозволити терористички напад на јужне гасоводеGetty © Photo by Sean Gallup/Getty Images

Премијер Мађарске Виктор Орбан изјавио је да Будимпешта саботажу гасовода Северни ток сматра терористичким актом и да ће заједно са Србијом учинити све да се ништа слично не понови на гасоводима који се налазе у јужној Европи.

"Сматрамо да је саботажа Северног тока акт тероризма. С тим у вези, уверавам вас да заједно са партнерима из Србије, намеравамо да предузмемо све мере за спречавање овакве саботаже на јужном гасоводу", рекао је Орбан на отварању пролећног заседања парламента, алудирајући на крак гасовода Турски ток кроз Бугарску и Србију, преко којег се руско гориво допрема у Мађарску.

Поновио је да је и даље против антируских санкција, посебно у енергетском сектору и подсетио да су ограничења у снабдевању горивом изазвала драматичан раст цена, те да је потрошња Мађарске на енергенте порасла за 10 милијарди евра 2022. године.

"Брисел је санкцијама узео овај новац из џепова Мађара", рекао је Орбан.

Додао је да су поједине компаније имале користи од цена енергије које су последица санкција Русији, као што су велике енергетске компаније које су забележиле рекордно висок профит широм света. 

"Америчке компаније испоручују гас у Европу по много већој цени него што наплаћују код куће, што значи да профит који произилази из санкција плаћају углавном европске компаније и људи у Европи", навео је Орбан на седници мађарског парламента.

Претходно је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто рекао да би "напад на гасоводе Северни ток требало сматрати терористичким нападом".

"Шта год да се десило на гасоводу Северни ток је заиста скандалозно. Ово је, заправо, први пут да је тако велики европски, критични инфраструктурни објекат нападнут. Ко год то урадио, јасно је да је нападнут", рекао је министар.

Мађарска се залаже за "свеобухватну, дубоку, структурирану и детаљну истрагу" онога што се догодило, додао је министар спољних послова.

Неке чланице ЕУ би могле да пошаљу своје трупе у Украјину?

Мађарска влада је забринута због испоруке оружја Украјини и плаши се да би неке од земаља Европске уније могле да тамо пошаљу своје трупе, изјавио је Орбан, изразивши забринутост да "цела Европа клизи у рат корак по корак" док земље ЕУ шаљу тенкове у Украјину и гледају да је снабдевају борбеним авионима.

"Ако се ствари овако наставе, бић оних који ће можда желети да пошаљу трупе у Украјину", рекао је он.

Истакао је да његова влада инсистира на решавању украјинског сукоба мирним средствима и позвао посланике да заступају ову позицију.

"Они желе да нас увуку у овај рат, али ја вас позивам да не попуштате пред провокацијама", поручио је Орбан.

Навео је да су потребни прекид ватре и мировни преговори. 

"Зато Мађарска инсистира на миру на свим међународним форумима", рекао је премијер Мађарске и додао да из тог разлога Будимпешта подржава кинески мировни план за Украјину.

image