Економија

Бивши новинар "Фокс њуза": Дедоларизација узима маха

Удео долара у светским девизним резервама за последњих годину дана смањио се за 8 одсто, подсећа Клејтон Морис
Бивши новинар "Фокс њуза": Дедоларизација узима махаwww.globallookpress.com © Fernando Gutierrez-Juarez

Бивши водитељ "Фокс њуза" Клејтон Морис оценио је да све више земаља у свету данас одустаје од долара и почиње да даје предност неким другим валутама, што, како је рекао, представља велику опасност за финансијски систем Сједињених Америчких Држава. 

Ако се удео долара у светским девизним резервама за више од 20 година смањио за 16 одсто, онда је за последњих годину дана дошло до додатног смањења за 8 одсто, оценио је он, примећујући да се позиција америчке валуте доста изменила. 

Осим тога, он је истакао да, како се чини, санкције западних земаља против Москве нису постигле жељени ефекат, већ су парадоксално довеле до економског краха Украјине.

Према његовим речима, БДП Русије је данас на истом нивоу на којем је био и пре фебруара 2022. године, односно, санкционог притиска на Москву.

Све већи савезни дуг, оштре осцилације долара и неизвесност око америчких каматних стопа довели су до тога да су многе земље изгубиле поверење у америчку валуту, саопштио је раније током месеца "Чајна дејли".

Са друге стране, употреба јуана у уговорима за трговину свим производима, од нафте до никла, се убрзава, при чему се удео валуте у глобалном финансирању трговине утростручио од краја 2019. године. 

У међувремену, и Русија повећава трговину са својим партнерима у рубљи, док БРИКС најављује стварање јединствене валуте, додајући да се тренутно ради на што већој употреби националних валута земаља чланица у међусобној трговини.

image