Економија

Алармантан извештај "Дојче банке": Предвиђа рецесију америчке економије са вероватноћом од 100 одсто

"Банке пропадају, понуда новца смањује најбржим темпом још од 1930-их година, али је главна разлика у односу на тај период што САД тада нису имале ни приближан ниво државног дуга који имају данас", каже Питер Стонџ, економски стручњак "Херитиџ фондације" и аутор економских коментара у "Волстрит џорналу" и "Блумбергу"
Алармантан извештај "Дојче банке": Предвиђа рецесију америчке економије са вероватноћом од 100 одстоGetty © Spencer Platt

"Дојче банка" је пре неколико дана oбјавила алармантан извештај у којем се анализира последњих 200 година статистичких података и који предвиђа озбиљну рецесију са вероватноћом од 100 одсто за америчку економију. На то је указао Питер Стонџ (Peter St Onge) економски стручњак "Херитиџ фондације" и аутор економских коментара у "Волстрит џорналу" и "Блумбергу".

Он је напоменуо да банке пропадају и да се понуда новца смањује најбржим темпом још од 1930-их година, али да је главна разлика у односу на период највеће кризе у 20. веку, тај што САД у том периоду нису имале ни приближан ниво државног дуга који имају данас.

Како је навео, савезни дуг је био испод 20 одсто БДП-а, а данас је он преко 100 % БДП-а, а према подацима Конгреса, на путу је да достигне ниво од 200 одсто. 

Он је изјавио да Американцима једино остаје да се надају да креатори политике нису тако глупи као што су били 1930. када су се обе странке ујединиле да униште економију централним планирањем уместо механизмима које економије користе да се поправе.

"Нажалост, имајући у виду глупе одлуке Бајденове администрације у последње две године, од енергије, преко потрошње до капитала, креатори политике би сада могли бити глупљи", рекао је Питер Стонџ.

Дојче банка у свом извештају истиче забринутост око тржишта некретнина које бележи највећи пад од 2008. године и прети да се уруши, раста потрошачких кредита и пада штедње.

Стонџ указује да "свака економска школа зна je да повећање каматних стопа сваки пут доведе до тешке рецесије, ако не и депресије, јер је то био образац буквално вековима, од када су централни банкари преузели контролу".