Економија

Генерални секретар ОПЕК-а: Повратак Ирана на тржиште нафте ће бити добродошао

"Сматрамо да је Иран одговоран играч међу члановима своје ОПЕК породице. Сигуран сам да ће бити доброг заједничког, синхронизованог рада, како би се обезбедило да тржиште остане балансирано", истакао је генерални секретар ОПЕК-а Хајтам ел Гаис
Генерални секретар ОПЕК-а: Повратак Ирана на тржиште нафте ће бити добродошаоGetty © David McNew/Getty Images

Иран је одговоран партнер и потпуни повратак те земље на тржиште нафте биће добродошао када САД укину своје санкције, изјавио је генерални секретар ОПЕК Хајтам ел Гаис за иранску новинску агенцију Шана.

Иран, који је члан ОПЕК-а, способан је да своје значајне капацитете за производњу нафте стави на располагање нафтном тржишту у кратком временском периоду, рекао је Ел Гаис током своје прве посете Техерану.

Техеран се налази под санкцијама САД због свог нуклеарног програма, а санкције су, између осталог, усмерене и на индустрију нафте и гаса.

Међутим, америчке санкције нису успеле да у потпуности зауставе извоз иранске нафте откако их је Трампова администрација увела 2016. године.

"Сматрамо да је Иран одговоран играч међу члановима своје ОПЕК породице. Сигуран сам да ће бити доброг заједничког, синхронизованог рада, како би се обезбедило да тржиште остане балансирано, а као што је ОПЕК чинио током многих протеклих година", рекао је генерални секретар те организације иранској агенцији.

Покушаји да се реше проблеми између Вашингтона и Техерана и уклоне санкције више пута су пропадали.

Иран и Саудијска Арабија, највећи произвођач нафте у ОПЕК-у, објавили су у марту да ће обновити дипломатске односе након преговора који су се спроводили уз посредовање Кине, другог највећег светског потрошача нафте. Ове две земље земље су се сложиле да поново отворе своје амбасаде и успоставе ближе економске везе.

image