Свет

САД забринуте због сарадње Русије и Ирана: Супроставићемо вам се

Амерички сенатор из Тексаса Тед Круз намерава да предложи нацрт закона како би спречио руско-иранску сарадњу
САД забринуте због сарадње Русије и Ирана: Супроставићемо вам сеwww.globallookpress.com © Iranian Supreme Leader's Office/Keystone Press Agency

Амерички сенатор из Тексаса, републиканац Тед Круз казао је да намерава да предложи нацрт закона који има за циљ да се супротстави сарадњи Русије и Ирана.

Политичар је, говорећи на Хадсон институту у Вашингтону, изразио забринутост да се интеракција између Москве и Техерана повећава и продубљује.

"Администрација америчког председника Џозефа Бајдена не покушава да се супротстави овоме. Зато радим на томе да обезбедим подршку за предлог закона", нагласио је Круз.

Он је објаснио да законодавна иницијатива подразумева "примену постојећих санкција које се односе на Украјину против банака, нафтних танкера, авиона, аеродрома, бродова и бродоградилишта", које Русија и Иран наводно користе у војно-техничкој сарадњи.

Осим тога, истакао је сенатор, овај предлог закона има за циљ "блокирање милијарди долара које Иран има у иностранству". Према његовим речима, циљ је да Техеран не добије приступ овим средствима у случају склапања "још једног посла о атому".

Подсетимо, портпарол Савета за националну безбедност Беле куће Џон Кирби казао је да ће америчка администрација наредних дана увести нове санкције против оних који су укључени у војно-техничку сарадњу између Русије и Ирана. 

Према Кирбијевим речима, Иран испоручује Русији углавном беспилотне летелице, као и артиљеријске гранате и тенковску муницију. Он је навео да "Иран жели да купи од Руске Федерације јуришне хеликоптере, радаре и борбене авионе "јак-130" и другу војну опрему вредне милијарде долара.

Москва и Техеран су више пута одбацивали западне верзије руских испорука иранских дронова за њихову употребу у Украјини. Портпарол Кремља Дмитриј Песков рекао је да су такве изјаве лажне и нагласио да руска војска користи авионе домаће производње. 

Ирански министар спољних послова је у новембру 2022. рекао да је та земља испоручила дронове Русији, али у малим количинама, и то неколико месеци пре почетка Специјалне војне операције у Украјини. 

image
VV inauguration
banner