Економија

Бајден тражи већу производњу нафте

Председник САД моли нафтне компаније да инвестирају "за амерички народ"
Бајден тражи већу производњу нафтеwww.globallookpress.com © Chris Kleponis - CNP/Consolidated News Photos

Амерички председник Џозеф Бајден покушава да превазиђе енергетску кризу рачунајући на добру вољу домаћих нафтних компанија, на које је, како преноси "Политико", апеловао да повећају производњу и прераду да би снизиле цену гаса за потрошаче.

"Требало би да користите ове рекордне профите за повећање производње и прераде. Инвестирајте у Америку и за амерички народ. Смањите цене које наплаћујете на пумпи тако да одржавају оно што ви плаћате за производ", рекао је Бајден.

Он је истовремено најавио планирано ослобађање 15 милиона барела нафте из Стратешких нафтних резерви у децембру, што је потез који би такође требало да спусти цене.

План му је да резерве допуни када цене овог "црног злата" падну на 70 долара по барелу што би, како је нагласио, омогућило нафтним компанијама да сада повећају производњу са уверењем да ће "моћи да нам продају своју нафту по тој цени убудуће."

Цена барела нафте пала је за око 30 одсто од пролећа, па Бајден тврди да би и ценE на пумпама требало да одражавају тај пад.

Просечна цена гаса скочила је летос на највиши ниво од око пет долара, затим је пала на близу три долара по галону, али је поново почела да расте након прекида производње у рафинеријама у Калифорнији и Охају.

Упркос томе што позива на повећање производње нафте и гаса, председник Америке тврди да је то у складу са обећањем његове администрације да ће прећи на чисту енергију.

Фокусирањем на производњу нафте и гаса и транзицију чисте енергије, како он тврди, "можемо смањити трошкове енергије" за потрошаче и "појачати нашу националну безбедност у веома тешком тренутку".

Амерички председник зато је од Конгреса затражио да усвоји закон о енергетским дозволама и тако убрза развој чисте енергије.

"Тренутно је процес одобравања пројеката чисте енергије превише гломазан и дуготрајан. Зато тражим од Конгреса да усвоји закон и дозволи да се убрза одобравање свих врста производње енергије, од ветра, преко сунца, све до чистог водоника. Зато што ово треба да покренемо сада", истиче Бајден.

Његов притисак на нафтне компаније и Конгрес, случајно или не, долази мање од три недеље пре међуизбора, када ће и цене гаса и инфлација свакако бити нешто што ће бирачи имати на уму.

"Мотивисан је да се побринем да наставим да форсирам оно за шта сам се залагао, а то је да обезбедим да компаније пумпају довољно, тако да имамо могућност да производимо довољно нафте која нам је потребна овде код куће. У исто време наставите да се крећете у правцу обезбеђивања алтернативне енергије", рекао је Бајден.

image
VV inauguration
banner