Економија

Горка "саудијска бомбона" за Вашингтон: Цена нафте порасла након најаве о смањењу производње у јулу

Саудијски министар енергетике, принц Абдулазиз бин Салман, рекао је да ће "учинити све што је потребно да унесе стабилност на ово тржиште" након напетог састанка ОПЕК плус током викенда
Горка "саудијска бомбона" за Вашингтон: Цена нафте порасла након најаве о смањењу производње у јулуwww.globallookpress.com © Juan Carlos Hernandez

Цена нафте је порасла данас пошто је Саудијска Арабија саопштила да ће у јулу смањити снабдевање за додатних милион барела дневно, чиме ће њена производња бити на најнижем нивоу у последњих неколико година, након што су цене пале.

Цена нафте типа "Вест Тексас интермедијет" је скочила за скоро пет одсто на почетку данашњег трговања пре него што је смањио добитке на ниво испод 73 долара по барелу, док се "брентом", референтним за цео свет, трговало за око 77 долара. Саудијски министар енергетике, принц Абдулазиз бин Салман, рекао је да ће "учинити све што је потребно да унесе стабилност на ово тржиште" након напетог састанка ОПЕК плус (Организација земаља извозница нафте и савезника) током викенда.

Цена нафте је на Њујоршкој берзи ослабила прошлог месеца за 11 одсто услед забринутости због потражње, посебно у Кини. Већина посматрача тржишта, укључујући "Голдман Сакс", очекивала је да ОПЕК плус неће променити ниво производње, а остатак коалиције од 23 земље није понудио никакву додатну меру.

То је оставило Саудијску Арабију да потенцијално жртвује тржишни удео да би стабилизовала тржиште. Док су се други у групи обавезали да ће задржати постојећа смањења до краја 2024. године, Русија се није обавезала да ће додатно смањити производњу, а Уједињени Арапски Емирати су обезбедили већу квоту производње за следећу годину.

До договора ОПЕК плус дошло је након дугог спора са афричким чланицама око тога како треба да се мере њихова смањења, што је одложило почетак састанка за неколико сати. Додатно смањење следећег месеца могло би да се продужи, али Саудијци ће држати тржиште у неизвесности, рекао је принц Абдулазиз.

Министар је у више наврата покушавао да упозори инвеститоре који очекују пад цене нафте, а у недељу им је поручио да се пазе.

"За Саудијску Арабију би идеално било да цене буду изнад 80 долара по барелу. Ако се светска економија поколеба, они који заузимају краткорочну позицију вратиће се зачас", рекла је Вандана Хари, оснивач сингапурске фирме "Ванда инсајтс", за "Блумберг телевизију", мислећи на нафту "брент". 

На састанаку земаља ОПЕК плус договорено је да ће ова организација уместо досадашњих 41,856 милиона барела дневно почев од следеће године смањити производњу за скоро 1,4 милиона барела на дневом нивоу. ОПЕК плус, на челу са Русијом, производи око 40 одсто светске сирове нафте, што значи да политичке одлуке те организације могу имати велики утицај на цене нафте.

Ријад је овај потез назвао "саудијском бомбоном", а на основу њега ће Саудијска Арабија од јула производити девет милиона барела нафте дневно, што је близу процењеног обима руске производње у јулу, преносе РИА Новости.

Ову одлуку су Саудијци донели из предострожности да би подржали напоре алијансе ОПЕК плус у циљу постизања стабилности на тржишту са нафтом. Цена сирове нафте се након овог изненађења мало стабилизовала, а према подацима са берзи, у овом тренутку се продаје по цени од 73,865 долара за барел.

image
VV inauguration
banner