Економија

Суморни изгледи за опоравак економије: Потражња у немачким фабрикама наставља да опада

"Блумберг" је раније анкетирао немачке менаџере набавке који су открили су да су се због пада извоза општи услови пословања у сектору у мају погоршали
Суморни изгледи за опоравак економије: Потражња у немачким фабрикама наставља да опадаGetty © Photo by Sascha Schuermann

Број наруџбина у немачким фабрикама неочекивано је опао у априлу, што је додатно умањило изгледе за опоравак највеће европске економије која је ове зиме претрпела прву рецесију након пандемије, пише "Блумберг".  

Иако су економисти "Блумберга" раније прогнозирали раст од 2,8 одсто, потражња у фабрикама у Немачкој је претходног месеца заправо смањена за 0,4 одсто. Овај пад примарно је проузрокован мањим бројем великих наруџбина. 

Највећу европску економију кочила је производња, будући да су високе цене смањиле потражњу, те да потрошачи након пандемије троше више новца на услуге, објашњава портал истичући да је опао и БДП Немачке у претходних неколико месеци

Како је било мање нових поруџбина, немачке фабрике су се ослањале на велики нагомилани заостатак у послу како би одржале производњу.

"Блумберг" је претходно анкетирао немачке менаџере набавке који су открили су да су се због пада извоза општи услови пословања у сектору у мају погоршали. 

Како се додаје, смањењу потражње допринела је строжа немачка монетарна политика за борбу против инфлације. 

Последице повећања каматних стопа која су спроведена прошле године још увек нису достигле пуну меру, а Европска централна банка планира да додатно повећа трошкове задуживања како би цене држала под контролом.

image