Економија

Инфлација у Србија заустављена: Коначно цене падају

Појефтинили уље и јаја, а очекује се и снижење цена пекарских производа
Инфлација у Србија заустављена: Коначно цене падајуwww.globallookpress.com © Petrov Sergey/news.ru via globallookpress.com

Инфлација је заустављена и цене падају, што већ може да се види у маркетима кроз различите врсте акција, оценио је министар унутрашње и спољне трговине Томислав Момировић.

"Док се трговци не увере да инфлација дефинитивно иде на доле, неће спустити цене, већ ће организовати разне промотивне акције", рекао је Момировић за РТС и нагласио да је то јасан сигнал.

"Тај тренд ће постати трајан за 15 до месец дана. Све земље Европе имају тај проблем, али смо се изборили са тим. Инфлација пада, стабилизовале су се цене и ја мислим да ће наши људи то врло брзо осетити", истиче Момировић.

Додао је да су појефтинили уље и јаја.

"Раст цена је био у целој Европи у једном тренутку. Ми смо сачували тржиште и стабилност. Замрзли смо цене основних животних намирница. Обезбедили смо да цена струје буде најнижа у Европи. Очекујем да ће цене чак и пекарских производа појефтинити", нагласио је Момировић.

Указао је да је сачувана снабдевеност и стабилност.

"Ми у последњих 10 година први пут имамо стабилан курс динара и у тим условима смо ушли у борбу са инфлацијом. У прва четири месеца имамо раст извоза од 13 одсто, док је увоз почео да пада. Ако гледате кроз статистику наш БДП је данас већи од 60 милијарди долара, пре 10 година је био 30 милијарди долара", указао је Момировић.

Према његовим речима, гиганти као што су Бор и Железара у Смедереву су носиоци извоза.

"Информационе технологије су најважнији производ у нашој земљи. То можете да видите кроз плате, стандард и незапосленост која је данас мања од 10 одсто, што никада није било у нашој земљи", навео је Момировић.

Према његовим речима, данас се завршава прва рунда преговора о извозу у Кину на основу Споразума о слободној трговини.

"Радимо све што можемо да завршимо преговоре до краја ове године и да омогућимо за нашу привреду извоз на највеће светско тржиште без царина. Замислите колика је то предност и шанса. Преговарамо и са Египтом, Емиратима, Јужном Корејом", рекао је Момировић.

На питање о томе шта ће се извозити у Кину, каже да је то велика шанса за пољопривредне производе, прехрамбене производе, али да је то питање за компаније.

"Људи који воде предузећа код нас морају о овоме озбиљно да размишљају", закључио је Момировић.

image