Економија

Откупна цена пшенице у Србији 17, а у Паризу 28 динара: Пољопривредници питају зашто?

"С обзиром на количину падавина и засејаних површина нас очекује добра година, а складишни капацитети су ограничени, а имамо проблем и са залихама", каже Недељко Савић, председник Удружења пољопривредника "Стиг"
Откупна цена пшенице у Србији 17, а у Паризу 28 динара: Пољопривредници питају зашто?Getty © Sean Gallup

Представници седам удружења пољопривредника разговараће данас у Влади Србије о откупној цени пшенице, најавио је председник Удружења пољопривредника "Стиг" Недељко Савић. Он је рекао Танјугу да је та цена нижа него у Европи, као и да ће једна од тема разговора на састанку бити и проблем непродатих залиха пшенице из 2022. године.

Како је навео Савић, откупна цена пшенице у Србији је 17 динара, а у Паризу 28 динара и није јасно због чега је разлика у цени толика.

"Такође, с обзиром на количину падавина и засејаних површина нас очекује добра година, а складишни капацитети су ограничени, а имамо проблем и са залихама", рекао је Савић.

Он је казао да су сва правила у трговини житарицама и у вези са извозним дозволама урађена прошле године када је забрањен извоз и да они немају механизме да то промене. Он напомиње да пољопривредници уопште немају механизме да нешто промене, јер су "сва та правила у трговини житарицама, извозним дозволама донета прошле године када је држава забранила извоз, а када је пшеница плаћана 38 динара".

"Пошто није продата у иностранству, та пшеница је остала код великих извозника, они сада треба да изгубе 10 динара. План је да они нама откупе пшеницу по 17 динара и да они направе неки просек цена да би могли да извезу ту пшеницу која сада стоји код њих. Али, ми једноставно не можемо да пристанемо на то, и ми уопште не можемо да преговарамо о цени. Хајде да утврдимо зашто је пшеница у Паризу 28, а зашто је код нас 17 динара", рекао је Савић.

Како је рекао, данашњем разговору у влади присуствоваће представници Удружења пољопривредника "Стиг", "Наше млеко", Иницијативе за опстанак пољопривредника Србије, Удружења пољопривредних произвођача из Суботице као и Удружења произвођача млека из Шумадије и Поморавља, Удружења за опстанак сточара и Савеза удружења пољопривредника из Баната.

image