Економија

Кристин Лагард: Инфлација дошла ниоткуда

Као разлоге инфлације шефица Европске централне банке навела је енергетску кризу, ситуацију у Украјини и пандемију вируса ковид
Кристин Лагард: Инфлација дошла ниоткудаwww.globallookpress.com © Arne Dedert/dpa

Европска централна банка (ЕЦБ) је удвостручила своју кључну каматну стопу на највиши ниво у више од деценије, у покушају да се избори са растућом инфлацијом, објаснила је председница ЕЦБ Кристин Лагард.

"Ми то радимо јер се боримо против инфлације која је мање-више дошла ниоткуда", рекла је Лагард за ирски медијски сервис РТЕ.

Као разлоге инфлације она је навела пандемију вируса ковид и "енергетску кризу" коју је наводно изазвао руски председник Владимир Путин "који је на неоправдан начин одлучио да нападне другу земљу".

"То је оно што он покушава да уради, изазове хаос и уништи што је могуће више Европе. Ова енергетска криза изазива огромну инфлацију коју морамо да победимо", рекла је Лагард и додала да "свако ко се тако понаша мора да буде вођен злим силама" и да је "болесни" руски председник "застрашујућа особа".

Говорећи о својим претходним састанцима са руским лидером, Лагард га је описала као "невероватно супер-обавештену особу" са "блиставим, леденим очима".

"Само централна банкарка"

Након што је изнела свој став, Лагардова је међутим нагласила да је она "само централна банкарка" и да "не би требало да говори све те ствари".

ЕЦБ је у четвртак најавила још једно повећање каматних стопа, подижући стопе еврозоне на највиши ниво од 2009. године. Према Лагардовој, оне имају за циљ да врате инфлацију на "разумне нивое тако да трошкови живота не буду тако високи". У септембру је инфлација у еврозони достигла 10 одсто.

ЕУ окривљује Русију за растућу енергетску кризу широм континента. Међутим, многи економисти истичу да је фискална политика блока главни разлог за ту кризу. Москва је такође критиковала "нелогичне и често апсурдне" потезе западних земаља, рекавши да су санкције које су САД, ЕУ и друге земље увеле Русији имале супротан ефекат и резултирале великом енергетском кризом, као и рекордном инфлацијом широм Запада.

image