Економија

Нови скандал "Џеј Пи Моргана": Сумња да је случајно трајно избрисано 47 милиона мејлова и порука

Пошто су избрисани записи неповратни, непознато је како би изгубљени записи могли утицати на регулаторне истраге, наводи Комисија за хартије од вредности у налогу за поравнање
Нови скандал "Џеј Пи Моргана": Сумња да је случајно трајно избрисано 47 милиона мејлова и порукаGetty © Andrew Burton

"Џеј Пи Морган Чејс" платиће казну од четири милиона долара како би намирили оптужбе Комисије за хартије од вредности да је банка грешком избрисала милионе електронских записа, остављајући комуникације недоступним регулаторима у десетак истрага.

Комисија је у четвртак навела да је "Џеј Пи Морган Секјуритис" трајно избрисао 47 милиона електронских записа, укључујући мејлове и поруке, од јануара до априла 2018. године. Као резултат тога, регулатор није могао да дође до тражених докумената у осам истрага и још четири поступка. Из Комисије нису навели да ли су те акције биле усмерене на банку.

"Пошто су избрисани записи неповратни, непознато је како би изгубљени записи могли утицати на регулаторне истраге", наводи Комисија за хартије од вредности у налогу за поравнање.

"Џеј Пи Морган" је одбио да коментарише ове наводе регулатора.

У 2021. банка је платила 125 милиона долара Комисији за хартије од вредности и 75 милиона долара Комисији за трговину робним фјучерсима како би решила оптужбе да је фирма прекршила правила тако што није сачувала пословну комуникацију на платформама као што је ВоцАп, док би друге банке наредне године платиле казне за слично понашање.

Брокерске куће као што је "Џеј Пи Морган Секјуритис" су обавезне да чувају евиденцију послатих и примљених пословних комуникација најмање три године, саопштила је Комисија.

У нагодби од четвртка, регулатор је навео да је компанија грешком избрисала милионе комуникација из првог квартала 2018. године. Особа одговорна за архивирање банковних записа рекла је "Џеј Пи Моргану" да ће документи бити заштићени.

Међутим, мејлови су без заштите послати на домен комуникације "Чејс". Као резултат тога, ти записи су избрисани, укључујући пријемне сандучиће е-поште чак 7.500 запослених који су имали редован контакт са клијентима 'Чејса'", тврди регулатор.

"Џеј Пи Морган" је иначе протеклих месеци био у центру скандала због одлуке да задржи осуђеног педофила Џефрија Епстина као клијента. У две тужбе, банка се терети да је свесно задржала Епстина као клијента, омогућавајући му да исплаћује одштете жртвама и плаћа "сараднике" који су му регрутовали младе девојке.

Финансијска корпорација нашла се под притиском да преда документацију свог дугогодишњег извршног директора Џејмија Дајмона у оквиру парнице против банке због пружања услуга Епстину и његовим сарадницима, упркос бројним упозорењима.

"Џеј-Пи Морган", са којим је Епстин пословао од 1998. до 2013. године, како је раније објављено, "није успео да достави ниједан документ старији од 2006. године и одбија да прегледа те материјале" који су припадали кључним људима, укључујући Дајмона, "тврдећи да би то било претерано оптерећујуће", навели су адвокати неименоване жртве.

Пре неколико дана је саопштено да банка неће признати своју умешаност у овај случај, али да ће након што суд одобри нагодбу финансијски гигант "Џеј Пи Морган Чејс" исплатити у вансудском поравнању око 290 милиона долара по тужби поднетој у име жртава сексуалног преступника Џефрија Епстина који је био њихов клијент.

Адвокати банке навели су да је то у најбољем интересу свих страна, "нарочито оних који су били жртве Епстиновог страшног злостављања", пренео је Би-Би-Си. У тужби против "Џеј Пи Моргана", банка се терети да је занемаривала упозорења која се тичу Епстина који је био њихов клијент 15 година.

image