Економија

У Јапану рекордна инфлација: Влада усвојила нови пакет подршке грађанима

Јапанска влада одобрила додатни буџет као стимуланс за презадужену економију
У Јапану рекордна инфлација: Влада усвојила нови пакет подршке грађанимаwww.globallookpress.com © Prime Minister Japan/Japanese Pr

Јапанска влада одобрила је додатни буџет од 29,1 билиона јена (199 милијарди долара) како би ублажила утицај рекордне инфлације.

"Економске мере служе да се превазиђе раст цена и да се постигне економски опоравак", рекао је јапански премијер Фумио Кишида на конференцији за новинаре.

Пакет потрошње од 200 милијарди долара биће део допунског буџета, који би требало да одобри парламент. Укључује субвенције за рачуне за струју и гас у домаћинству, као и купоне за жене које су трудне или одгајају бебу.

Док централне банке широм света агресивно подижу каматне стопе због инфлације, Јапан са инфлацијом близу три одсто, држао се другачијег става.

Банка Јапана је нагласила да је остала при својој дугогодишњој политици одржавања референтне каматне стопе на минус 0,1 одсто.

Јапанска банка годинама је држала каматне стопе близу нуле, покушавајући да подигне инфлацију на циљну стопу од два одсто и подстакне потрошаче и предузећа да троше и инвестирају више.

Док ФЕД подиже каматне стопе, Банка Јапана ризикује даље слабљење јена. Наиме, више каматне стопе у САД навеле су инвеститоре да одбаце друге валуте, укључујући јен, за доларе како би повећали његову вредност.

Будући да ће испланирани издаци финансирати издавањем државних обвезница, то ће додатно оптеретити све већи национални дуг Јапана.

Дуг треће економије света, Јапана, далеко премашује 8,2 билиона долара, односно више него двоструко је већи од његове економије.

Премијер Кишида је у петак рекао да влада будно прати кретања девизних курсева. Јапан је последњих недеља потрошио десетине милијарди долара на тржишне интервенције како би подржао јен, пошто је валута потонула на најнижи ниво од 32 године у односу на долар. У петак се трговало близу 148 јена за долар. На почетку године однос је био око 115 јена.

Нови пакет Јапанске владе јавност посматра и као настојање Кишиде да ојача своју пољуљану популарност.

image
VV inauguration
banner