Економија

Упозорење државног ревизора: Немачкој централној банци ће бити потребно спасавање да покрије губитке

Због наглог повећања каматних стопа, "Бундесбанка" је претрпела штету од милијарду евра само у прошлој години
Упозорење државног ревизора: Немачкој централној банци ће бити потребно спасавање да покрије губиткеwww.globallookpress.com © IMAGO/Silas Stein

Немачкој централној банци ће можда бити потребна помоћ да покрије губитке по дугу који је направила као део масовног програма куповине обвезница Европске централне банке (ЕЦБ), упозорио је Савезни ревизор те земље.

Он је указао да су губици са којима се "Бундесбанка" суочила у куповини обвезница од више од 650 милијарди евра (570 милијарди фунти) "значајни" и да би "могли да захтевају докапитализацију буџетским средствима", пише "Телеграф".

Економисти указују да су програми куповине обвезница у оквиру Програма куповине дуга јавног сектора (ПСПП) криви за подстицање инфлације.

Због наглог повећања каматних стопа које је спровела Европска централна банка, "Бундесбанка" је претрпела штету од милијарду евра само у прошлој години. То је зато што централна банка сада плаћа више камату комерцијалним банкама на депозите у "Бундесбанци" него него што зарађује на својим залихама обвезница

Губици су слични онима у Великој Британији, где је Банка Енглеске проценила да ће трансфери између Министарства финансија и банке износити око 30 милијарди фунти годишње само у наредне три године. За разлику од Немачке, губитке на залихама обвезница банке аутоматски покрива порески обвезник у складу са споразумом који је склопио бивши канцелар Алистер Дарлинг да обештети банку приликом куповине обвезница током финансијске кризе.

Јоацхим Нагел, председник немачке централне банке, упозорио је још у марту да ће "оптерећење на рачуну добити и губитка 'Бундесбанке' вероватно значајно порасти у годинама које долазе".

У изјави за "Фајненшел тајмс", који је први објавио упозорење ревизора, немачко министарство финансија је саопштило да има "другачију процену" у односу на савезног ревизора о ризицима за буџет који проистичу из поступака "Бундесбанке". Инсистирали су на томе да је "мало вероватно" да ће губици од операција монетарне политике централне банке "извршити притисак на савезни буџет".

Ова упозорења стигла су након што је друго истраживање сугерисало да Немачка ризикује да остане заробљена у рецесији ове године након што је помно праћени барометар пословних активности пао у јуну.

Индекс пословне климе који израчунава економски институт Ифо пао је на 88,5 у јуну након мајског очитавања од 91,5, предвођен значајним падом у производњи. Ово је најниже очитавање од новембра 2022. године, које долази након пораста трошкова енергије, и знатно је испод очекивања аналитичара за пад на 90,7. Сви сектори немачке привреде претрпели су пад, према истраживању, које је констатовало да се у производњи "значајно погоршала пословна клима" и да је тешко да је иједна индустрија остала нетакнута".

Карстен Бжески из ИНГ-а рекао је да колапс активности указује на то да је "опоравак немачке привреде завршен пре него што је заиста почео".

"Данашње разочаравајуће читање Ифо индекса сугерише да опоравак немачке привреде коме се надамо није ништа друго до нада. Оптимизам бледи и економија се суочава са новим проблемима раста. Не кажемо да ће привреда бити заглављена у рецесији у наредних неколико година, али уз неколико краткорочних и дугорочних изазова, раст ће у најбољем случају остати пригушен", каже Бжески.

image