Економија

Дувански производи јуре европске цене: Ново поскупљење цигарета у јулу

Очекује се да ће у складу са Акцизним календаром произвођачи повећати цене цигарета за око 10 динара по паклици
Дувански производи јуре европске цене: Ново поскупљење цигарета у јулуGetty © Matt Cardy

Пушаче у Србији наредних дана очекује ново, друго поскупљење цигарета у овој години и то највероватније за стандардних 10 динара по пакли. И течности за пуњење е-цигарета ће бити скупље, а разлог за то је акцизни календар, који је усвојен крајем 2020. године, према коме на почетку сваког јануара и јула, цигарете поскупљују због увећања специфичне акцизе од 1,5 динара и то све до 2025. године

Акцизни календар је усвојен крајем 2020. године и по њему се два пута годишње, сваког јануара и јула, увећавају цене цигарета по паклици због увећања специфичне акцизе која расте сваких шест месеци до 1. јула 2025. за по 1,5 динара по паклици.

На цену цигарета зарачунава се и пропорционална акциза од 33 одсто, која би требало да остане и наредних година непромењена, а на све то се додаје и ПДВ, па због увећаних намета, произвођачи повећавају цену цигарета по паклици за око 10 динара.

Разлог за ово повећање цена је усклађивање са стандардима Европске уније, према којима би до 2025. године држава уместо садашњих 70, требало да приходује најмање 90 евра на 1.000 комада цигарета, односно 1,8 евра по паклици.

Усвајањем измена и допуна Закона о акцизама, који је почео да се примењује од 1. јануара 2021. предвиђено је да се увећавају и акцизе на несагоревајући дуван и течности за пуњење е-цигарета, па се од јула очекује и њихово поскупљење.

Цене дуванских производа се, иначе, не увећавају сваког јануара и јула аутоматски, већ Влада Србије мора да их одобри и то на основу поднетог захтева сваког произвођача.

Србија се тако све брже, приближава стандардима ЕУ када су у питању цене цигарета. Овај ужитак највише кошта пушаче у Ирској где за паклицу треба издвојити и 9 евра, док је у већини европских држава дуван јефтинији и у просеку се креће између 3,5 до 5,5 евра.

Све је извесније да ће у наредних годину и по дана пушачи морати да издвоје све више новца, јер се очекује да 2025. године цене дуванских производа у Србији достигну европске.

image
VV inauguration
banner