Економија

Представљени нови чланови Надзорног одбора Електропривреде Србије: У тиму и три норвешка стручњака

Данас је важан дан за ЕПС и можемо рећи почетак нове ере која има све могућности да буде снажна компанија и лидер за читав регион, рекла је Дубравка Ђедовић
Представљени нови чланови Надзорног одбора Електропривреде Србије: У тиму и три норвешка стручњакаNone © Фото: Емилија Јовановић

Министарка рударства и енергетике и представник Владе Републике Србије у Скупштини акционара "Електропривреде Србије" (ЕПС) Дубравка Ђедовић представила је данас у седишту Владе нове чланова Надзорног одбора ЕПС-а.

За нове чланове именовани су бивши државни секретар норвешког премијера Олуф Улсет, руководилац београдске канцеларије Еуронета Владан Живановић, магистар економије са искуством рада на високим позицијама у више министарстава Норвешке Пер Сандеруд, некадашњи водећи специјалиста у Светској банци у Вашингтону Дејан Остојић, стручњак за енергетику са искуством рада на високим позицијама норвешке енергетске компаније Статкрафт Хилде Бакен.

Чланови НО ће бити и Игор Петковић, који је радио на руководећим позицијама у домаћим и страним банкама и представник Синдиката радника ЕПС-а Миодраг Ранковић.

"Данас је важан дан за ЕПС и можемо рећи почетак нове ере која има све могућности да буде снажна компанија и лидер за читав регион. Укратко, оно што по својим потенцијалима и може да буде", навела је Ђедовић на конференцији за медије организованој поводом именовања нових чланова ЕПС-а.

Министарка енергетике је изјавила да ово именовање није само "реформа на папиру" већ да је циљ Владе Србије да спроведе реформе које ће се видети у већој одговорности, деполитизацији и у резултатима који су највеће мерило успеха.

"Када је доношен статут ЕПС-а рекли смо да ћемо се бавити суштином, а не формом. Да желимо да унапредимо управљање, да ћемо тражити професионалце из Србије и света. Да ћемо побољшати начин рада и успоставити јасну поделу одговорности", рекла је министарка.

Оценила је да је јасно да се ствари у ЕПС-у озбиљно мењају и да ће именовање нових чланова бити пример професионализације менаџмента у енергетском сектору, не само у Србији већ и у региону.

"Држава види ЕПС као стуб енергетске стабилности Србије који треба да обезбеди већу енергетску независност поготово у периоду светске економске кризе и транзиције на прелазу ка чистијом енергијом", навела је Ђедовићева.

Нагласила је да ЕПС мора да буде компанија која је способна да буде носилац великог инвестиционог циклуса у енергетици, јер она треба да гради нове производне капацитете и да се кроз ту компанију уложе десетине милиона евра инвестиција у наредном периоду.

"Влада Србије је више пута поновила да држава остаје власник ЕПС-а и она је та која дефинише шта жели од ЕПС-а али и од новог надзорног одбора који преузима једним делом спровођење наше енергетске стратегије", рекла је Ђедовићева.

Новоименовани члан НО ЕПС-а Олуф Улсет рекао је да је у срцу сваког модерног друштва електрична енергија.

"Наш задатак је да обезбедимо електричну енергију на одржив начин, али уз смањење штетних емисија и обезбедимо сигурно снабдевање", рекао је Улсет.

Истакао је да је А.Д. ЕПС по свим стандардима велико јавно предузеће и послодавац и веома значајна компанија за српско друштво.

"ЕПС се суочава са истим великим изазовима приликом снабдевања друштва енергијом као и друге регионалне, али и европске компаније. Влада је поставила јасне амбиције у вези трансформисања ЕПС-а, како би побољшала резултате, смањила штетне емисије и повећала удео и улогу обновљивих извора енергије", навео је Улсет.

image