Економија

Ђедовић: Радницима ЕПС од јуна веће плате, без отпуштања и приватизације

Министарка енергетике је изјавила да су нетачне све приче о приватизацији и отпуштањима и да циљ није никаква приватизација ЕПС, већ стварање услова за боље пословање, а тиме и боље услове за рад
Ђедовић: Радницима ЕПС од јуна веће плате, без отпуштања и приватизације© FOTO TANJUG/ Ministarstvo rudarstva i energetike

Министарка енергетике Дубравка Ђедовић најавила је да ће радницима ЕПС од јуна плате бити веће за шест одсто и поручила да неће бити приватизације и отпуштања радника. Она је на рекла да су нетачне све приче о приватизацији и отпуштањима и да циљ није никаква приватизација ЕПС, већ стварање услова за боље пословање, а тиме и боље услове за рад.

"Сигурна сам да су реформе исправне. Не плашим се протеста нити критика, занима ме шта ће остати за пет или 10 година. Желим да уверим раднике да неће бити масовног отпуштања.Напротив, од реформе ће и они имати користи. Као што смо и обећали представницима радника, плате запослених у ЕПС биће повећане од јуна за шест одсто", рекла је Ђедовићева.

Додала је да је формирање новог Надзорног одбора ЕПС при крају и да ће ускоро уследити именовања.

"Имаћемо реномиране врхунске стручњаке из земље и света. Многе земље из окружења и Европе успеле су уз отпоре да корпоративизују своја јавна предузећа, пре више од 15, 20 и 30 година, да успоставе професионални менаџемент. Примери су Чешка, Норвешка и Француска које нису отуђиле своја енергетска предузећа, а успеле су да створе светске гиганте. Србија нема препреке да наша енергетска предузећа постану шампиони у овом региону. То је наш циљ и наша стратегија", рекла је министарка.

Она је нагласила да је борба тешка, јер људи не воле промене и поновила да циљеви реформи у ЕПС-у нису приватизација, нити масовна отпуштања, већ обезбеђивање бољих услова за све запослене у ланцу производње.

"Да смо хтели да продамо Србијагас, ЕПС или Транснафту, могли смо то да урадимо више пута до сада. Заиста ме узнемирава када приче о некаквој приватизацији чујем од људи који су у прошлости били задужени за приватизацију и коју нису успешно спровели, нажалост. Можда се они угледају на себе, можда би они тако урадили", навела је Ђедовићева.

Министарка је подсетила да је рат у Украјини показао да је енергетска сигурност питање националне безбедности и да "морамо да водимо рачуна да се ослањамо сами на себе".

"Наш задатак је енергетска независност по најнижој цени, да се не ослањамо на увоз већ на сопствену производњу, па у том смислу планирамо даље активности. То није нимало једноставно. Завршавамо изградњу термоелектране Костолац Б3, али морамо да градимо и нове капацитете за производњу електричне енергије, пре свега из обновљивих извора енергије. Кад је гас у питању, градимо нови интерконектор са Бугарском, а у плану је и са Северном Македонијом"", рекла је Ђедовић.

Томашевић нема времена за састанак са министарком

Она је подсетила да се за нафту Србија до сада ослањала само на ЈАНАФ, што је, како је навела, било изазовно у специфичним геополитичким околностима.

"Зато размишљамо стратешки и дугорочно и улазимо у изградњу новог нафтовода са Мађарском", рекла је министарка енергетике.

Истакла је да је звала в.д. генералног директора ЕПС Мирослава Томашевића, али да није имао времена за састанак са њом. Додала је да јој професионална етика и кућно васпитање не дозвољавају да са било ким разговара преко медија, већ да седну и да разговарају уживо као што је то досад радила и као што и даље ради.

"Али, моје је да постављам питања и да тражим одговорност и адекватно планирање и управљање ризицима. Планови се константно не испуњавају. Звала сам и Томашевића прошле недеље, али није имао времена за састанак са мном", навела је министарка.

image