Економија

РТ Балкан анализа: Колико кошта квадрат у бањама и на планинама у Србији?

У агенцијама за некретнине кажу да има више категорија купаца апартмана, а осим оних који желе да их узму због личног одмора, све више је оних који улажу новац да би изнајмљивали смештај туристима
РТ Балкан анализа: Колико кошта квадрат у бањама и на планинама у Србији?None © FOTO TANJUG/ ALEKSANDAR ĆIRIĆ

Куповина некретнине на планини или у некој од домаћих бања, за оне који то себи могу да приуште, може бити одлична алтернатива за одмор, али се последњих година показала и као добра инвестиција. На седам најтраженијих туристичких дестинација прошле године продато је више од 1.500 апартмана, а од тога више од 900 на Златибору и око 400 на Копаонику. После две најпопуларније планине, најтраженије су Дивчибаре, а у агенцијама за некретнине кажу да су купци заинтересовани и за апартмане у Врњачкој бањи, на Сребрном језеру и у Сокобањи.

На планинама су се прошле године, према подацима Републичког геодетског завода, много више продавали нови апартмани, у односу на старе, док је у Врњачкој бањи уједначена потражња, али је број продатих некретнина симболичан у односу на планинске центре.

У агенцијама за некретнине кажу да има више категорија купаца који траже овај тип некретнина, а осим оних који желе да их узму због личног одмора, све више је оних који улажу новац да би изнајмљивали смештај туристима. Много од њих имају дилему - да ли купити стан у неком од већих градова и издавати га у месечни закуп или апартман на планини око којег ипак има више посла око издавања, али се с друге стране може пронаћи и повољнији квадрат, а и узети већа рента, јер се гости смењују и задржавају се краће.

Највећа потражња на Копаонику и Златибору

У Чајетини, којој територијално припада Златибор, је прошле године продато око 630 апартмана чија изградња је тек завршена, а просечна цена у новоградњи је била око 1.615 евра. Најскупљи је коштао 2.750 евра, а најјефтинији 742 евра. 

Према подацима сајта 4зида.рс, просечна оглашена цена станова на Златибору у старој градњи сада износи око 2.000 евра по квадрату, док је за новоградњу потребно у просеку издвојити још 100 евра више, јер се квадрат креће око 2.120 евра. Просек цена кућа је око 1.580 евра по квадрату.

У агенцијама за некретнине кажу да на Златибору апартмане купују Београђани, Новосађани, али и људи из дијаспоре. Наводе да се углавном прво продају некретнине мале квадратуре - од 35 до 40 квадрата.

"Уколико се одлучите за инвестицију у планинском окружењу, Копаоник и Златибор су свакако незаобилазне и популарне дестинације. На Копаонику је у односу на прва два квартала ове године дошло до благог пада цена и сада просечна цена станова у старој градњи износи 2.085 евра за квадрат, док је за кућу на овој планини потребно издвојити у просеку око 1.220 евра по квадрату", каже Александра Михајловић.

У бањама расту цене квадрата 

Када је реч о бањама, Врњачка Бања је једна од најпопуларнијих дестинација. Уживање у термалним изворима, шетњама кроз прелепе паркове у близини Западне Мораве чине Врњачку Бању примамљивом не само за одмор већ и за куповину некретнина. Према подацима РГЗ, прошле године је продато 15 апартмана у новоградњи по просечној цени од 1.325 евра и 19 у старој градњи по просечној цени од 1.100 евра. 

"Просечно оглашена цена станова у старој градњи у Врњачкој Бањи тренутно износи 1.671 евра за квадрат што је за 100 евра ниже него у другом кварталу ове године, док је просечна цена за стан у новоградњи сада 1.894 евра", каже Александра Михајловић.

Сокобања, је последњих година једна од најпосећенијих туристичких дестинација у Србији, јер пружа бројне могућности за шетње, планинарење, али и активности на води. Тренутно оглашене цене станова у старој градњи у Сокобањи су ниже од оних у Врњачкој бањи и крећу се око 1.405 евра по квадрату.

И овде је дошло до пада цена за око 150 евра у односу на други квартал ове године. Када је реч о новоградњи цене се крећу од 1.156 до око 2.000 евра по квадрату. За куповину куће потребно је
да се издвоји у просеку 390 евра по квадрату што је скоро упола мање него за кућу у Врњачкој бањи.

На Сребрном језеру најповољније цене

Сребрно језеро се налази на само сат времена вожње од Београда, а на овој туристичкој дестинацији су цене некретнина повољније у односу на планине и бање.

"У поређењу са популарним туристичким дестинацијама као што су Златибор и Копаоник, Сребрно језеро нуди знатно повољније цене станова и кућа. Да бисте постали власник некретнине на "српском мору" потребно је да у просеку издвојите око 1.000 евра по квадрату за стан у новоградњи", каже Александра Михајловић.

Према подацима РГЗ, просечна цена квадрата у новим зградама који су продати прошле године је била 905 евра, док су у старој градњи коштали 200 евра мање. 

image