Економија

УН: Светска инвестициона клима "изузетно суморна"

Пад инвестиција уследио је због више глобалних криза које се преплићу, као што су сукоб у Украјини, високе цене хране и енергије, као и растући јавни дуг
УН: Светска инвестициона клима "изузетно суморна"www.globallookpress.com © Silas Stein

Међународна инвестициона клима била је "изузетно суморна" прошле године јер су геополитички и економски шокови нарушили планове инвеститора широм света, оцена је Конференције Уједињених нација о трговини и развоју (УНЦТАД).  

Стране директне инвестиције (СДИ) широм света пале су за 12 одсто у 2022 – на 1,3 билиона долара – након снажног опоравка у 2021, наводи УНЦТАД у свом извештају о глобалним инвестицијама за 2023. годину.

Овај пад је, по УН, уследио због више глобалних криза које се преплићу, као што су сукоб у Украјини, високе цене хране и енергије, као и растући јавни дуг.  

"Пораст инфлације, страх од рецесије и турбуленције на финансијским тржиштима одложили су многе инвестиционе планове почетком године", изјавила је генерални секретар УНЦТАД-а Ребека Гринспан. 

Интернационални економски изазови посебно су негативно утицали на међународно финансирање пројеката и прекогранична спајања и аквизиције, додаје се у извештају.

Пад инвестиција се највише осетио у развијеним економијама, где су СДИ пале за 37 одсто, на 378 милијарди долара, због већих финансијских ограничења, виших каматних стопа и неизвесности на тржиштима капитала.   

За пад токова СДИ првенствено су одговорна мултинационална предузећа у развијеним привредама пошто су се индустрије широм планете суочиле с прекидима у снабдевању.

image
VV inauguration
banner