Свет

"Блумберг": Европа не може да надокнади руски гас америчким

Ни повећан увоз течног природног гаса из САД неће попунити европска складишта
"Блумберг": Европа не може да надокнади руски гас америчкимwww.globallookpress.com © © Sina Schuldt

Европа је успела да америчким залихама надокнади део руског гаса без кога је остала, али те испоруке неће моћи да попуне све веће недостатке, оцењује "Блумберг". Амерички удео у европском увозу течног природног гаса (ЛНГ) сада је око 40 одсто, што значи да ће следеће године, када се Европа суочи са дужим периодом без руског гаса, бити много теже да се попуне залихе. 

За Европу је било кључно да добије испоруке које нису биле потребне највећем купцу - Азији и зато је важно да остане атрактивно тржиште за продавце. 

"Понуда из САД реагује на цене и усмерава се ка премијум тржишту, што ће Европа и остати, осим ако се азијска потражња не повећа", сматра аналитичар Арун Тора и појашњава: "Међутим, повећање у односу на исти период прошле године није довољно да надокнади укупно смањење руског снабдевања гасом, при чему је мање од половине ових количина покривено повећањем ЛНГ."

Проблеми у снабдевању

Увоз ЛНГ у северозападну Европу и Италију највероватније ће следеће године порасти за девет милијарди кубних метара, процењује "Блумберг", али са проблемима око Северног тока и могућношћу да дође до потпуног прекида снабдевања преко Украјине, мањак би могао да достигне и 20 милијарди кубних метара. 

Са друге стране, и залихе САД су ограничене. Због прекида рада на постројењу за производњу ЛНГ компаније "Фрипорт" у Тексасу, која је један од највећих америчких извозника тог енергента, амерички извоз ЛНГ ће порасти за 12 одсто мање, него што је било очекивано. 

Осим тога, остаје неизвесно где ће ове америчке залихе завршити, а врло је могуће да ће цене диктирати крајње одредиште америчког ЛНГ. То значи да би евентуално ублажавање пандемијских рестрикција у Кини могло да повећа потражњу за ЛНГ. 

Америчко тржиште

Куповина ЛНГ од стране Европе помаже САД да задрже извоз гаса готово на максимуму и да ограниче растући трговински дефицит, наводи "Блумберг" и подсећа да је, ипак, велика глобална потражња направила проблеме и самој Америци, кроз историјски раст цена који подстиче инфлацију. 

У Новој Енглеској постоји ризик од несташице гаса ове зиме због великог обима америчког извоза, саопштила је Федерална регулаторна комисија за енергију.

Америка у овом тренутку шаље око 60 одсто својих залиха у Европу, дупло више него прошле године, рекао је аналитичар норвешке компаније "Ристад енерџи". 

На истом трагу је и изјава америчког државног секретара Ентонија Блинкена да САД раде на још већем обиму трговинских односа, након што су ове године постале највећи добављач ЛНГ за Европску унију и Велику Британију.

Амерички извоз ЛНГ расте још од 2016, али је све до прошле године и повећане тражње у Европи, углавном одлазио  у Јужну Америку и Азију. 

image