Економија

Држава ове године плаћа више од пола рачуна за замену прозора и врата на око 8.000 домаћинстава

Министарка Дубравка Ђедовић је рекла да помоћ грађанима да замене врата, прозоре, поставе изолацију, уграде ефикасне котлове и поставе соларне панеле, представља заједнички рад на енергетској транзицији
Држава ове године плаћа више од пола рачуна за замену прозора и врата на око 8.000 домаћинставаGetty © David Ramos

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић уручила је данас уговоре о суфинансирању програма енергетске санације породичних кућа и станова у 131 локалној самоуправи. У оквиру пројекта "Чиста енергија и енергетска ефикасност за грађане у Србији", Министарство ће за ове субвенције издвојити једну милијарду, а општине, односно локалне самоуправе, 800 милиона динара.

"Енергетска ефикасност се тиче свих нас, не само државе и Владе, већ свих вас, јединица локалних самоуправа, општина, градова, индустрије, привреде малих и великих предузећа. То је задатак у коме сви морамо да учествујемо", рекла је Ђедовић.

Она је рекла да овај програм Министарство успешно спроводи већ три године и нагласила да  помоћ грађанима да замене врата, прозоре, поставе изолацију, уграде ефикасне котлове и поставе соларне панеле, представља заједнички рад на енергетској транзицији.

"Радимо на смањењу губитака на преносној дистрибутивној мрежи и морам да кажем да сам свесна, кроз посете општинама и извештајима које добијам, колико заправо сви трпимо због испадања, губитака на мрежи. Желимо то да пребродимо, а то можемо да постигнемо само већим улагањима", рекла је министарка.

Ђедовић је казала да је у плану реконструкција надземне нисконапонске дистрибутивне мреже - замена дрвених електричних стубова бетонским, као и уградња савремених проводника.

"Такође, у плану је замена средњих и високонапонских трансформатора, заправо оних којима је истекао радни век. Планирамо аутоматизацију средње напонске дистрибутивне мреже и то је уговор који смо потписали у Новом Саду на отварању Шнајдер електрика и тиме ћемо смањити број испада прекида", рекла је Ђедовић.

Такође, додала је, изузетно је важна и замена постојећих електричних бројила "паметним" бројилима, што ће смањити техничке губитке, али и спречити неовлашћена преузимања електричне енергије.

Када је реч о конкретном програму санације породичних кућа и станова у протекле три године, око 20.000 је било у прилици да спроведе неку меру, а по први пут у оквиру овогодишњег програма грађани ће моћи да добију и 65 одсто субвенције, уместо досадашњих 50 одсто.

"Први пут на овом јавном позиву грађани могу да добију и до 65 одсто субвенције ако се пријаве за више од једне мере. Предност имају општине које су најмање развијене и код којих је високо загађење. Њих је било 49 на овом позиву. Између 8.000 и 9.000 домаћинстава моћи ће да смањи потрошњу енергије, а уштедеће се 90 милиона киловат сати", рекла је министарка.

Како је истакла, овај пројекат ће трајати пет година, јавни позив биће расписан сваке године и очекује се да 50.000 домаћинстава уз субвенције примени неку од мера енергетске ефикасности, а за то ће укупно бити издвојено 50 милиона долара уз помоћ Светске банке.

"Трајаће пет година, сваке године ће бити слични позиви. Оно што је важно - нема рокова. Грађани немају рок за пријаве, позив је отворен целе године. Очекујемо да ће 50.000 домаћинстава да прими субвенције за шта је опредељено 50 милиона долара у сарадњи са Светском банком и другим финансијским институцијама. Најјефтинија је она енергија која се не потроши, зато се ефикасном потрошњом значајно помаже енергетском систему Србије", истакла је Ђедовић.

У Чачку издвојено највише новца за субвенције

Највеће шансе да замене столарију, котлове и фасаде имаће становници Чачка, јер је овај град издвојио чак 29 милиона динара, а још толико ће добити од државе. Стара Пазова, Ниш, Земун и Крагујевац издвојили су по 20 милиона динара за субвенције, а још минимум толико ће добити и од ресорног министарства. Најмање новца је издвојила Бабушница, 857.143 динара, али ће из државне касе, због статуса неразвијене општине добити још два милиона динара.

Списак свих локалних самоуправа које су добиле средства на јавном позиву, заједно са осталим информацијама о Јавном позиву за доделу средстава за финансирање Програма енергетске санације породичних кућа и станова који спроводе јединице локалне самоуправе, као и градске општине, ЈП 2/23 можете пронаћи на сајту министарства.

image