Економија

Пљуште рекорди: Извоз нафте, гаса и угља из Русије у Кину већи него икада

Русија постаје кључни снабдевач Кине неопходним енергентима
Пљуште рекорди: Извоз нафте, гаса и угља из Русије у Кину већи него икадаwww.globallookpress.com © Cfoto

Кинески увоз кључних енергената из Русије оборио је све рекорде прошлог месеца, чиме је наглашена све већа економска повезаност две земље, пише "Блумберг".

Увоз угља из Русије скочио је на 10,6 милиона тона у јуну, што је више од укупног увоза из Индонезије и Монголије, који су такође значајни добављачи ток ресурса.

Увоз нафте достигао је 10,5 милиона тона у истом месецу, што је 40 одсто више у односу на исти месец претходне године.

Највећа азијска економија постала је изузетно важно тржиште за руске енергенте, након што је извоз у западне земље значајно пао услед санкција, пише "Блумберг".

Када је реч о транспорту угља, Москва је последњих месеци значајно повећала транзит тог енергента трансбајкалском железницом која Русију повезује са кинеском границом и градом Манжули у провинцији Унутрашња Монголија.

Поред тога, постоје планови о изградњи нове пруге до града Мохе, у кинеској провинцији Хејлунгђанг.

Извоз руског гаса у Кину обара нове рекорде

Испоруке течног природног гаса (ЛНГ) из Русије у Кину у периоду од јануара до јуна повећане су за 66 одсто у односу на исти период претходне године и износе 3,9 милиона тона, саопштила је Генерална управа царина (ГТУ) Народне Републике Кине, преноси ТАСС.

У вредносном смислу, увоз овог енергента из Руске Федерације повећан је за 26 одсто и износи 2,7 долара. По обиму ЛНГ-а који је купила Кина, Русија је на трећем месту.

Аустралија традиционално остаје водећи добављач ЛНГ-а Кини у првој половини 2023. године - Пекингу су продали 11 милиона тона за 7,1 милијарду долара. Затим следи Катар са осам милиона тона за 5,3 милијарде долара. После Руске Федерације долази Малезија - 3,6 милиона тона за 2,3 милијарде долара.

Како се наводи, у јуну су испоруке ЛНГ-а из Русије у Кину смањене за пет одсто у односу на мај и износиле су 858.500 тона. У вредносном смислу, смањени су за девет одсто на 489,3 милиона долара.

Према подацима ГТУ, Кина је увезла 6,5 милиона тона ЛНГ-а из Русије 2022. године, што је повећање од око 44 одсто у односу на 2021. годину. Што се тиче трошкова набавке, они су порасли 2,4 пута, премашивши 6,74 милијарде долара.

Претходно је потпредседник руске владе Александар Новак изјавио да ће Русија ове године повећати извоз природног гаса у Кину за скоро 50 одсто, у оквиру интензивирања енергетске сарадње Москве и Пекинга.

Москва је прошле године испоручила Кини 15 милијарди кубних метара гаса, рекао је Новак у интервјуу за ТВ канал "Русија-1" и обећао да ће ове године повећати испоруке на 22 милијарде кубних метара.

Он је најавио и да ће у наредне две године гасовод Снага Сибира достићи пун капацитет од 38 милијарди кубних метара годишње.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner