Економија

Финансијски гарант ЕУ: Давање Кијеву камате од заплењене руске имовине није паметно, ни безбедно

Ако наши клијенти осете да се закон више не поштује и да њихова имовина може бити конфискована, то би отворило Пандорину кутију, упозоравају из "Јуроклира"
Финансијски гарант ЕУ: Давање Кијеву камате од заплењене руске имовине није паметно, ни безбедноGetty © Javier Ghersi

Главна клириншка кућа ЕУ "Јуроклир" прикупила је 1,6 милијарди евра (1,7 милијарди долара) камате од замрзнуте руске имовине за само три месеца ове године, открила је извршна директорка Валери Урбејн.

Она је, међутим, упозорила да би употреба ових средстава имала озбиљан утицај на глобална финансијска тржишта.

Очекује се да ће ЕУ "наредних недеља" донети одлуку да Кијеву додели две до три милијарде евра прихода од руске имовине, рекла је Урбејнова у интервјуу за белгијски лист "Ехо".

Брисел је раније предложио да камате од замрзнуте руске имовине искористе за куповину оружја за Украјину, а не за реконструкцију, како је првобитно планирано.

"Јуроклир", кључни посредник на финансијским тржиштима ЕУ, има на својим рачунима више од 200 милијарди евра руских хартија од вредности. Током прошле године на тим рачунима је прикупљено скоро 4,4 милијарде евра камата. Очекује се да ће порез на добит бити између 87 и 89 одсто, наводи Урбејнова.

Заплена прихода од камата би поставила "питање правне безбедности" и имала би "веома негативан утицај" не само на "Јуроклир", већ и на финансијска тржишта широм света, упозорила је она.

"Ако наши клијенти осете да се закон више не поштује и да њихова имовина може бити конфискована, то би отворило Пандорину кутију и могло би да наведе велике међународне инвеститоре да се окрену од Европе", рекла је директорка ЕУ институције.

"Јуроклир" се дуго се противио плановима Брисела да искористи замрзнута руска средства, а његови акционари подржавају ту позицију, рекла је Урбејн. Приход везан за руску активност "мора се задржати и не сме се дистрибуирати", инсистирала је она.

САД су се залагале за потпуну заплену основне имовине како би финансирале украјинску владу, али су пристале да узимају само камате на замрзнугу имовину усред отпора Француске, Немачке и Европске централне банке, које се брину да би евро могао бити погођен ако земље попут Кине почињу да повлаче своје огромне девизне резерве из предострожности, како не би остали без њих у будућности.

Званичници из држава Г7 приватно су рекли да потпуна конфискација више није на дневном реду упркос украјинским захтевима, пренео је прошле недеље "Фајненшел тајмс".

Русија је упозорила да би свака акција предузета против њене имовине представљала крађу и кршење међународног права.

image