Свет

Ово је лудило: Канада усваја орвеловски закон против говора мржње

Нови закон даће полицији овлашћење да ретроактивно претражује интернет у потрази за "говором мржње" и хапси преступнике
Ово је лудило: Канада усваја орвеловски закон против говора мржњеGetty © NurPhoto / Contributor

Влада Џастина Трудоа (оног истог који је са жаром аплаудирао нацисти – ветерану Вафен СС дивизије Јарославу Хунки) представила је нови закон који би требало да заштити људе, а нарочито децу, од говора мржње на интернету.

Нацрт закона шокирао је јавност због ретроактивног "момента". Наиме, на основу "орвеловског" закона Ц-63, канадска полиција имаће право да претражује интернет у потрази за говором мржње и хапси преступнике, чак и ако су дело учинили пре увођења закона.

У суштини, све што је речено у прошлости сада може да буде употребљено против вас, у складу са данашњим "стандардима", рекла је историчарка др Мјуријел Блејв и назвала овај овај драконски закон потпуно "лудим".

Са њом се сложио и предузетник Илон Маск који је на Иксу скренуо пажњу на овај канадски проблем.

"Ако је тачно, ово је лудило", навео је он.

У разговору за "Револвер", историчарка Блејв је рекла да закон "буквално пљује у лице свим западним правним традицијама", а посебно оној о кажњавању само ако прекршиш закон који је важио у време извршења кривичног дела.

"Другим речима, то је позив археолозима да дају све од себе, са изгледима за награду од 20.000 долара ако наиђу на прљавштину. Једини начин да се заштитите је да прођете кроз све своје налоге на друштвеним мрежама и пажљиво избришете било шта контроверзно што сте икада рекли", истакла је она.

Историчарка ипак упозорава да ни то не штити од једне "дистопијске" клаузуле у закону. "Ако судови верују да ћете вероватно починити 'злочин из мржње' или ширити 'пропаганду мржње', можете бити стављени у кућни притвор, а ваша способност да комуницирате са другима преко телефона или компјутера била би ограничена", поручила је она.

Закон је био замишљен да заштити децу од говора мржње на интернету, али је уместо тога уништио слободу говора у земљи која се води као једна од "демократскијих".

За сада није јасно да ли ће се и сам Трудо наћи на удару свог закона будући да се канадски премијер бар три пута маскирао у црнца, обојивши своје лице у црно или браон – што политички коректна јавност доживљава као расистичку карикатуру.

image