Економија

Резултати гори од најмрачнијих прогноза економиста: Производња је Ахилова пета еврозоне

Погоршање у економији еврозоне је све видљивије и изван производног сектора, успорава и сектор услуга
Резултати гори од најмрачнијих прогноза економиста: Производња је Ахилова пета еврозонеGetty © Andreas Gebert

Привреда еврозоне у јулу бележи већи пад него што се очекивало, а приливи наруџби и прогнозе будуће производње указују на продубљивање пада у наредним месецима, наводи "Ес енд Пи глобал". Индекс менаџера набавке (ПМИ) за регион остао је испод прага од 50, јер је са 49,9 у јуну, сада пао на 48,9. То је најниже очитавање од новембра и горе него што је предвиђао било који економиста у "Блумберговом" истраживању.

Еврозона је можда избегла зимску рецесију, али комбинација ниске тражње и јаке инфлације допринела је да привреда није успела да забележи раст на почетку године. Пад индустрије је посебно погодио овај регион, а јулска вредност од 42,7 најгора је још од првих месеци пандемије.

"Производња је и даље Ахилова пета еврозоне. Она је смањена убрзаним темпом у јулу, док се активност сектора услуга и даље шири, иако много споријом стопом него претходних месеци", рекао је Сајрус де ла Рубија, главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке.

Услуге су се показале као спас, иако је и овај сектор успорио на најслабији ниво од јануара. Економисти предвиђају кварталне стопе раста од 0,2% за преостала два квартала у овој години.

"Економија еврозоне ће се вероватно померити даље у територију контракције (оштро смањење производње) у наредним месецима, пошто и сектор услуга губи снагу. Додатак суморној перспективи је чињеница да су и нови пословни и ПМИ индекси за услуге смањени по први пут од почетка године", рекао је де ла Рубија. 

Погоршање у економији еврозоне је све видљивије и изван производног сектора, а услужна активност успорава у јулу. Иако ово донекле повећава сумњу која виси око одлуке Европске централне банке (ЕЦБ) за септембар, "Блумберг економикс" и даље очекује да ће Управни савет остати фокусиран на високу базну инфлацију и даље повећање каматних стопа на своја наредна два састанка.

Нови ПМИ бројеви су показали да просечне цене за робу и услуге и даље расту, иако се та повећања дешавају најспоријом стопом у последњих 29 месеци. ЕЦБ ће готово сигурно повећати каматне стопе за још 25 базних поена у четвртак.

У међувремену, британске компаније су у јулу пријавиле свој најспорији раст у последњих шест месеци, јер су нове поруџбине застале и притисак на повећање цена је попуштао, што сугерише да скок каматних стопа почиње да делује. ПМИ је пао на 50,7 са 52,8 у јуну, а производња је била најнижа у последњих 38 месеци. Економисти су очекивали мање промене.

У Немачкој и Француској сигнали упозорења о рецесији

Најновији подаци ПМИ-ја показали су да у две највеће економије еврозоне — Немачка и Француска трепере сигнали упозорења о рецесији. Немачки ПМИ пао је на 48,3, док је процена економиста била 49,8, док је у Француској на 46,6 у јулу, а економисти су предвидели 47,7.

Немачка и Француска су започеле трећи квартал контракцијама у својим привредама у приватном сектору, уз континуирану слабост у производњи уз повећано преливање на услуге.

"Ес енд Пи глобал" је објавио да је индекс менаџера набавке за Немачку пао на најнижи ниво ове године, са јулским очитањем од 48,3 које је пало испод прага од 50 који указује на раст. Француска је прошла још горе, достигавши најнижи ниво за 32 месеца од 46,6. Цифре за обе земље биле су горе него што је предвиђао било који економиста у Блумберговим истраживањима.

У Немачкој је негативно очитавање изазвано производњом, која је била испод 50 више од годину дана и сада је близу нивоа који је последњи пут виђен на почетку пандемије 2020. Раст услуга успорио је други месец за редом.

"Постоји повећана вероватноћа да ће привреда бити у рецесији у другој половини године. Током последњих неколико месеци, видели смо запањујуће смањење нових поруџбина и заосталих послова, који сада опадају најбржим темпом од почетног ковид таласа на почетку 2020. Ово не слути добро за остатак године", рекао је за Немачку Сајрус де ла Рубија, главни економиста Хамбуршке комерцијалне банке. 

У Француској су и производња и услуге поново биле у контракцији, при чему је произвођачки сектор у лошијем стању од сектора услуга.

"Подаци сигнализирају приметно успоравање привреде, показујући најоштрије смањење пословне активности од новембра 2020. године, што је претходило смањењу БДП-а у Француској", рекао је Норман Либке, економиста Хамбуршке комерцијалне банке.

image