Економија

Где је све била вода коју пијемо?

Британски професор економије Пол Фрејтерс осмислио је формулу за израчунавање кроз колико је живих организама прошао сваки молекул воде коју пијемо
Где је све била вода коју пијемо?www.globallookpress.com © Wolfram Steinberg

Вода коју људи пију у 2022. годиније иста она коју су диносауруси уринирали пре више милиона година, након што су је претходно попили и уринирали између 10 и 25 пута, тврди професор Лондонске школе економије Пол Фрејтерс.

Фрејтерс је осмислио формулу како би израчунао кроз шта све пролази један молекул воде пре него што заврши у нашим устима. Своју научну анализу је објавио прошлог месеца на Економском блогу (Core Economics blog).

Професор признаје да је за неке варијабле било "нагађања", пошто није могуће доћи до најегзактнијих резултата.

Све у свему, према Фрејтерсу, формула за израчунавање садржаја пијаће воде овако изгледала: Однос мокраће = (укупно уринирано воде)/(укупна вода) = (укупна биомаса кичмењака која је икада живела*стопа уринирања)/(укупна вода) = (просечна биомаса кичмењака*стопа пишања годишње*године кичмењака)/(укупна вода) 

Фрејтерс је израчунао да су атоми у једном молекулу воде уринирани просечно око десет пута, а сугерише да би то могло бити и до 25 пута.

Све у свему, не треба бити "гадљив" у погледу конзумирања свакодневног "рециклираног људског урина". У пијаћу воду доспе највише урина од риба, мањи део од сисара, и "само кап" од примата.

Док је човечанство тек недавно осмислило процес директног пречишћавања отпадне воде како би била безбедна за пиће, очигледно ће бити неизбежно и индиректно пречишћавање. 

Фрејтерс саветује владу Велике Британије о политици јавног здравља, пошто власти ове земље имају идеју да реше економска питања тако што би људи могли да пију сопствену (пречишћену) отпадну воду.

Процес пречишћавања урина за пиће, који су медији некада исмевали, постаје привлачнији властима јер суша, пренасељеност и несташица воде оптерећују ресурсе.

Такозвана "директна поновна употреба за пиће"(direct potable reuse), у којој се "високо обрађена" канализација шаље у централни систем воде за пиће, одакле се дистрибуира до кућа, легализована је у Тексасу. Аризона је у неким случајевима користи овакву "воду" после августовских суша. Колорадо, Флорида и Калифорнија су у процесу легализације такве воде.

image