Економија

Међународна агенција за енергетику: Европи ће фалити 30 милијарди кубних метара гаса

До мањка ће доћи ако Русија потпуно заустави испоруке гаса, а Кина повећа увоз течног природног гаса
Међународна агенција за енергетику: Европи ће фалити 30 милијарди кубних метара гасаwww.globallookpress.com © Guido Kirchner

Европа мора одмах да реагује како би спречила несташицу природног гаса следеће године, упозорила је Међународна агенција за енергетику (ИЕА).

Процењује се да ће Европи фалити 30 милијарди кубних метара гаса неопходних да опскрби своју економију и напуни складишта током лета 2023. године.

Агенција је саопштила да ће до мањка доћи ако Русија потпуно заустави испоруке гаса, а Кина повећа увоз течног природног гаса, на који се Европа досад ослањала не би ли надоместила одсуство руских испорука.

Москва је ове године испоручила Старом континенту 60 милијарди кубних метара гаса, али је ИЕА саопштила да је "мало вероватно" да ће Русија обезбедити исту количину 2023, као и да би сасвим могла да обустави испоруке.

Извршни директор ИЕА Фатих Бирол упозорио је да владе треба да предузму хитне мере како би убрзале побољшање енергетске ефикасности и убрзале примену обновљивих извора енергије и топлотних пумпи, као и друге кораке за структурално смањење потражње за гасом.

Бирол је додао да би европска складишта гаса могла бити попуњена само 65 одсто 2023. године, у поређењу са 95 одсто ове године.

image