Економија

Украјинска Рада усвојила буџет са рекордним дефицитом

За потребе одбране државе Кијев планира да током следеће године издвоји 28,1 милијарду долара и рачуна на помоћ Запада у попуњавању рупе у буџету
Украјинска Рада усвојила буџет са рекордним дефицитомwww.globallookpress.com © Hermann Wöstmann

Врховна рада Украјине усвојила је буџет за предстојећу годину, који укључује рекордан дефицит у износу од 39 милијарди долара, саопштио је украјински депутат Јарослав Железњак на Телеграму.

Како је навео, Кијев се нада да ће инострани партнери Украјине сада високо оценити прецизност кијевског режима и помоћи попуњавању дефицита.

"Када је у питању превремено усвајање буџета, ово је историјски рекорд за Украјину. Надамо се да ће међународни партнери ценити нашу тачност и у потпуности финансирати, такође рекордни, дефицит од 38 милијарди долара", написао је Железњак.

За закон је гласало 295 народних депутата, 35 је било против, а уздржаних није било.

Комитет Врховне раде за буџет објавио је информацију да ће бруто домаћи производ државе порасти за 3,2 одсто, док ће се потрошачке цене повећати за 28% у 2023. години.

Предвиђа се раст спољног дуга Украјине од 35,6 милијарде долара и он би требало да достигне укупно 158,5 милијарди долара.

За потребне националне одбране Кијев ће издвојити 18,2% предвиђеног БДП-а или 28,1 милијарду долара. То је повећање од око 10,48 милијарди долара у односу на досадашње издатке.

Како преносе украјински медији, Запад и међународне финансијске организације су финансирали 58% буџетског дефицита током 2022. године, а од првог дана специјалне војне операције, 24. фебруара до 1. новембра Кијев је добио војне обвезнице и кредите у вредности од 39,7 милијарди долара.

Половина тог износа обезбеђена је као бесповратна помоћ, док ће други део Кијев морати да враћа са каматама чија стопа до сада није објављена.

image
VV inauguration
banner