Свет

"Гардијан": Украјину чека хуманитарна криза ове зиме, електромрежa у тоталном расулу

Украјински званичници тврде да су буквално све не-нуклеарне електране погођене
"Гардијан": Украјину чека хуманитарна криза ове зиме, електромрежa у тоталном расулуwww.globallookpress.com © Sebastian Willnow/dpa

Украјина се суочава са зимском хуманитарном кризом ако не буде у стању да спречи колапс у снабдевању електричном енергијом, оценио је извршни директор електродистрибуције "Укренерго" Володимир Кудрицки.

Кудрицки је рекао "Гардијану" да су погођене "практично све" велике не-нуклеарне електране у земљи, као и више од 30 одсто трафостаница на мрежи.

Описујући позицију као критичну, он је рекао да је Украјина прошле недеље тражила од западних земаља преко потребне резервне делове, али и системе за одбрану од ракета.

"Ово је највећи ракетни напад на електроенергетску инфраструктуру у историји. Дакле, утицај је огроман. Нажалост, ситуација је критична. Они посебно покушавају да униште украјински електроенергетски систем, а то снабдева десетине милиона људи", рекао је он.

Ако се руске операције наставе, "рестрикције струје у Украјини постаће све дуже и дуже“, упозорио је Кудрицки, додајући да упркос напорима "Укренерга", није било могуће поправити мрежу толико брзо колико је уништавају. "Очигледно је много лакше лансирати ракете него обнављати подстанице“, рекао је он.

Сада је фокус на томе да светла буду упаљена. "Пре ових ракетних напада, главни циљ је био снабдевање са онолико енергије колико је нашим купцима потребно. Међутим, сада говоримо о опстанку система“, рекао је Кудрицки.

Струја је такође била неопходна за одржавање снабдевања гасом, рекао је извршни директор. "Ако ће потрошачи проводити превише времена без струје, и ако системи грејања немају прикључак на струју, то ће створити велике, социјално-хуманитарне проблеме". Он тврди да Русија жели да направи "хуманитарну катастрофу" у Украјини.

Нестанци струје у трајању од неколико сати постали су све чешћи у већини делова земље након што је Русија почела да таргетира кључну инфраструктуру Украјине после напада на Кримски мост за који Москва оптужује Кијев.

image
VV inauguration
banner