Економија

Бајатовић: Поскупљење гаса сигурно неће бити веће од 10 одсто

Требало би да се деси од 1. новембра, рекао је директор "Србијагаса"
Бајатовић: Поскупљење гаса сигурно неће бити веће од 10 одсто© A.K./ATAImages

Директор "Србијагаса" Душан Бајатовић рекао је да повећање цене гаса у Србији сигурно неће бити веће од 10 одсто.

Истакао је да повећање цене гаса од 1. новембра зависи од две ствари.

"Цена на берзи по којој га можемо купити и, евентуално, колико 'Србијагасу' треба новца да кредите који су на пет и седам година можемо да вратимо. То поскупљење сигурно неће бити веће од десет одсто. Колико ће бити конкретно, израчунаћемо практично следећег месеца. Требало би да се деси од 1. новембра", напоменуо је Бајатовић.

Додао је, да се, иако је ММФ тражио да се цена гаса повећа за 10 одсто, уколико папири "Србијагаса" покажу да може и мало мање, сигурно неће ићи на уштрб купаца.

Oн је нагласио да нема довољних количина гаса за Европу, али и да ће ове сезоне изостати и шпекулативне активности којима смо сведочили када је гас достизао цену од 3.700 долара.

"Тренутно је цена гаса на референтној европској берзи негде око 300 долара за 1.000 кубних метара, плус транспорт, плус ако имате царине или таксе. Ми га тренутно набављамо по истој тој цени, практично из руског аранжмана, али без икаквих додатних посредника и додатних трошкова", рекао је Бајатовић.

Према њему, забрињава што је недавно у једном дану гас поскупео за чак 20 посто, иако цена на берзама стално осцилира и његова актуелна цена је знатно повољнија у односу на прошло лето.

image