Економија

Буџет Британије у дубиози 50 милијарди фунти

Министар Хант наводно намерава да око 30 милијарди фунти прибави смањивањем потрошње, а још 20 милијарди кроз повећање пореза
Буџет Британије у дубиози 50 милијарди фунтиwww.globallookpress.com © © Dinendra Haria

Јавне финансије Велике Британије суочавају се са "рупом" у буџету од 50 милијарди фунти, а тежак задатак да ситуацију покуша да поправи стављен је пред британског министра финасија Џеремија Ханта.

Он ће покушати да то учини смањивањем потрошње за око 30 милијарди фунти и прибављањем још 20 милијарди кроз повећање пореза, пренео је Ројтерс позивајући се на два неименована извора из владе.

Очекује се да финансијски план министар Хант представити парламенту 17. новембра.

Хант ће покушати да поврати поверење финансијског тржишта уздрманог после септембарске најаве његовог претходника на том месту Квасија Квартенга о смањивању пореза која је оборила вредности фунте на рекордно низак нивоу у односу на долар и довела до оставке премијерке Лиз Трас.

Тежина нових мера

Медији различито процењују тежину нових мера које су усмерене на смањење трошкова и повећање пореза, односно колико на којој од две мере влада планира да уштеди и приходује, док званичних потврда ових финансијских процена још увек нема.

Извор из Министарства финансија потврдио је прошле недеље новинарима да се очекује широко распрострањено повећање пореза како би се попунила "фискална црна рупа".

Од највећег дела од 45 милијарди фунти вредног смањења пореза који је најавио Квартенг, брзо се одустало, осим смањења пореза на зараде од 16 милијарди фунти, што је ступило на снагу 6. новембра.

Краткорочни трошкови задуживања владе углавном су на истом нивоу где су били пре Квартенгове изјаве, али трошкови дугорочног задуживања су сада већи, а економски изгледи суморнији.

Прошлог месеца британска "Резолушн" фондација проценила је да ће Хант морати да објави 40 милијарди фунти фискалног стезања како би обезбедио да опадне удео јавног дуга у бруто домаћем производу, уз додатних 12 милијарди фунти за неочекиване финансијске шокове.

image
VV inauguration
banner