Свет

Британија се спрема за рестрикције струје

"Гардијан" је имао увид у документа која предвиђају шта би могло да се деси у "најгорем сценарију"
Британија се спрема за рестрикције струјеwww.globallookpress.com © Jessica Lichetzki/dpa

Британска влада спремила је "ратне" планове за хитне случајеве, односно потенцијалне нестанке струје који би могли да потрају и до седам дана, пише "Гардијан".

Тај лист је имао увид у документа која упозоравају да би у "најгорем реалном сценарију" сви сектори, укључујући транспорт, снабдевање храном и водом, комуникације и енергетику, могли да буду "озбиљно поремећени" до недељу дана.

Приоритет ће, по тој документацији бити на обезбеђивању хране, воде и склоништа за младе и старије људе, као и за оне који брину о другима.

Програм владе припрема за ситуацију у којој је струја нестала током зиме а у просторијама нема резервних генератора.

Предвиђено је да ће 60 одсто потражње за електричном енергијом бити задовољено "између дана два и дана седам" када ће домаћинствима и предузећима бити омогућен „повремени приступ” снабдевању.

Званичници британске владе тренутно тестирају тај поверљиви план за сналажење у случају нестанка струје, и одржали су серију вежби са владиним одељењима и саветима широм земље.

Међувладин план је први пут састављен 2021. године, пре руске специјалне војне операције у Украјини, како би се унапредило планирање и одговор у случају већег техничког квара на националној мрежи.

Али забринутост због могућности рестрикција порасла је после руско-украјинског сукоба и владини инсајдери признају да су планови, у околностима растуће енергетске кризе, добиле нову хитност.

 "Све владе планирају ванредне ситуације за најгоре могуће сценарије, али истина је да смо рањиви као земља што је директна последица деценије неуспешне конзервативне енергетске политике", рекао је Ед Милибанд, секретар за климу у сенци.

image
Парада победе у Москви уживо на РТ Балкан
banner