Економија

Ле Мер: Нови амерички закон представља велику претњу по европске компаније

Закон који омогућава пореске олакшице компанијама које користе компоненте произведене у САД могао би да удаљи инвестиције од Европе
Ле Мер: Нови амерички закон представља велику претњу по европске компанијеwww.globallookpress.com © Panoramic/Keystone Press Agency

Француски министар финансија Бруно ле Мер изјавио је да је амерички Закон о смањењу инфлације који је потписан у августу велика претња по европске компаније и да ЕУ мора да изрази чврст став против.

"Морамо јасно рећи нашим америчким партнерима да је то велики проблем. Није прихватљиво и могло би да изазове велики шок за европску индустрију", рекао је Ле Мер.

Европске индустрије изразиле су страховање да би закон који омогућава пореске олакшице компанијама које користе компоненте произведене у САД могао да удаљи инвестиције од Европе.

САД и ЕУ су крајем прошлог месеца успоставиле радну групу задужену за решавање спора око батерија за возила на електрични погон за које ЕУ тврди да представљају дискриминацију против произвођача у Унији и да крше регулативе Светске трговинске организације.

Према одредбама поменутог закона, купци возила на електрични погон могу да подижу кредит до 7.500 долара све док аутомобил користи батерију произведену од минерала ископаних или рециклираних на америчком континенту.

ЕУ је изразила уверење да ова мера представља потенцијалну баријеру у трансатлантској трговини и да дискриминише стране произвођаче.

image