Економија

Америка преполовила своје стратешке резерве, а цена нафте опет расте

Цене нафте расту, а централни банкари разматрају монетарну политику
Америка преполовила своје стратешке резерве, а цена нафте опет растеGetty © Mario Tama / Staff

У покушају да обуздају инфлацију, Сједињене Америчке Државе распродале су милионе барела сирове нафте из својих стратешких резерви само да би се, неколико месеци касније, нашле суочене са новим проблемом - цена нафте упорно расте, а стратешке резерве "тону".

Нафта је порасла на 95 долара за барел, подстакнута упорном потражњом и ограничењима понуде лидера ОПЕК+, Саудијске Арабије и Русије.

За то време, стратешке резерве САД пале су на 350 милиона барела, најнижи недељни ниво од 1983. године, од када америчко министарство енергетике води евиденцију. Залихе сирове нафте биле су на највишем нивоу 2011, са 726 милиона барела, да би средином 2021. почеле нагло да падају.

Глобални референтни "брент" додао је још 0,8 одсто, након тронедељног раста који је повећао цене за 11 процената, подсећа "Блумберг".

Чини се да ће пораст цена нафте подстаћи инфлаторне притиске широм света баш у тренутку када централни банкари, укључујући оне у Федералним резервама САД, покушавају да утврде да ли су њихове оштре монетарне политике уродиле плодом.

"Дуго смо тврдили да ће тржиште нафте бити све затегнутије у другој половини 2023", рекао је Арне Ломан Расмусен, шеф истраживања у "А/С Глобал риск менаџменту". "То пооштравање је сада стигло и чини се да је само питање времена када ћемо видети 100 долара по барелу".

Истовремено, рафинисани производи попут дизела све више трепере знаковима упозорења, а светске рафинерије су се показале немоћним да произведу довољно индустријског горива због чега су цене далеко надмашиле цене сирове нафте.

image