Економија

Рекордна инфлација у Норвешкој за последњих 35 година

Инфлација у једној од најнапреднијих нордијских земаља много је већа него што су предвиђали аналитичари и економисти
Рекордна инфлација у Норвешкој за последњих 35 годинаwww.globallookpress.com © Noe Falk Nielsen/ZUMAPRESS.com

Инфлација у Норвешкој достигла је прошлог месеца рекордни максимум за последњих 35 година што је подстакло спекулације да би централна банка могла да се врати на бржи темпо повећања каматних стопа следећег месеца.

Главна инфлација је у октобру скочила на 7,5 одсто, изнад средње пројекције од 7,1 одсто колико су предвићали аналитичари "Блумберга" и прогнозе централне банке од 5,8 одсто. Основна инфлација, мера коју прати "Норгес банка", достигла је још један историјски максимум од 5,9 одсто, у односу на средњу прогнозу од 5,5 одсто и процену "Норгес банке" од пет процената.

Иако раст потрошачких цена у Норвешкој заостаје за растом њених нордијских комшија, развој ситуације ће вероватно додатно умањити изгледе за економију која ће се смањити следеће године.

Спекулише се да ће креатори политике поново убрзати повећање трошкова задуживања у децембру након смањења темпа повећања каматних стопа овог месеца због знакова смиривања привреде.

Гувернерка Ида Волден Баче прошле недеље је поновила да не види непосредну опасност од спирале цена. Ипак, просечна плата порасла је за 4,1 одсто у трећем кварталу, најбржим темпом у више од две године, саопштио је у среду Статистички завод.

image
VV inauguration
banner