Економија

Мађарска "црвена линија" - руска нуклерна енергија

Мађарска влада ће наставити да штити своје националне интересе када се разговара о деветом пакету санкција, поручио је Сијарто
Мађарска "црвена линија" - руска нуклерна енергија© Tanjug/Mikael Fritzon/TT News Agency via AP

Мађарски министар спољних послова Петер Сијарто изјавио је да су неке земље ЕУ предложиле да девети пакет санкција укључује и забрану рада руских компанија за нуклеарну енергију, преноси ТАСС.

Сијатро је објаснио да је то "црвена линија" за Мађарску, јер нуклеарна електрана Пакс ради на нуклеарно гориво које испоручује Русија. Нагласио је да Мађарска неће подржати ништа што крши њене националне интересе у области енергетике.

"Мађарска влада ће наставити да штити своје националне интересе када се разговара о деветом пакету санкција, који се већ припрема у Бриселу", истакао је Сијатро.

Министар спољних послова Мађарске је напоменуо да санкције које је ЕУ увела Русији нису утицале на специјалну војну операцију у Украјини, већ су само погоршале економску ситуацију у Европи.

Нуклеарна електрана Пакс изграђена је по совјетским технологијама са VVER реакторима. Смештена је на обали Дунава, 100 километара јужно од Будимпеште и обезбеђује 49,6 одсто производње енергије у Мађарској.

До сада, уз сагласност ЕУ, Русија је ове године наставила да испоручује нуклеарно гориво у електрану Пакс ваздушним путем преко Белорусије, Пољске и Словачке. Пре руске специјалне војне операције у Украјини, нуклеарно гориво је транспортовано железницом у Мађарску преко Украјине.

Осим тога, Будимпешта у сарадњи са Државном корпорацијом за атомску енергију Росатом, наставља пројекат изградње друге фазе нуклеарне електране Пакс. Како је раније навео Сијарто, Москва је потврдила спремност да финансира овај пројекат, који је процењен на 12,5 милијарди евра. Пројекат треба да буде 80 одсто финансиран руским кредитом.

Мађарска влада рачуна да ће два нова реактора VVER-1200 бити постављена до 2030. године, након чега ће капацитет електране са садашњих 2.000 мегавата порасти на 4.400 мегавата.

Росатом је највећи светски извозник нуклеарних реактора и снабдева нуклеарним горивом европске земље. Уколико би дошло до прекида односа са руским комапанијама, то би угрозило снабдевање електричном енергијом у земљама које се ослањају на нуклеарне електране.

image