Економија

Ројтерс: Ништа од договора о ограничењу цене гаса ни на следећем састанку министара ЕУ

Отпор ограничењу пружа табор предвођен Немачком, а неслагања унутар Уније слабе одговор блока на актуелну енергетску кризу, пише агенција
Ројтерс: Ништа од договора о ограничењу цене гаса ни на следећем састанку министара ЕУwww.globallookpress.com © dpa/Arne Dedert

Константна неслагања између лидера 27 чланица ЕУ највероватније ће довести до тога да министри енергетике Уније не одобре ограничење цене на састанку 24. новембра, пише Ројтерс.

Агенција додаје да су Белгија, Грчка, Италија и Пољска запретиле да ће блокирати нови сет мера Европске уније за ублажавање енергетске кризе, с обзиром на то да се увођење горње границе цене гаса не налази на списку предлога.

Четири поменуте државе траже свеобухватан предлог који би се тицао и цене гаса, у супротном неће пристати на усвајање пакета мера који укључује и заједничку куповину тог енергента унутар ЕУ, али и убрзавање процедура за добијање дозвола за обновљиве изворе енергије.

Из Европске комисије су одговорили обећањем да ће нацрт плана о ограничењу цене гаса бити припремљен на време за дискусију 24. новембра.

Међутим, шансе да ће до тада све бити спремно су мале, истиче Ројтерс и подсећа да четири државе не могу самостално да блокирају усвајање сета мера, али да би то могле да учине уз ширу коалицију са другим чланицама ЕУ.

Са друге стране, отпор увођењу ограничења пружа моћан табор предвођен Немачком, највећом економијом у блоку, која тврди да би таква одлука могла да одбије добављаче, као и да угрози подстицаје за смањење потрошње гаса.

Неслагање слаби одговор ЕУ на енергетску кризу повезану са ратом у Украјини и рекордном стопом инфлације у блоку, наводи Ројтерс и додаје да се Унија сада суочава са новом рецесијом пре него што је успела да се у потпуности опорави од последица пандемије вируса корона.

image