Свет

Европска комисија признала: Не можемо да ограничимо цену гаса

Комисија је предложила "механизам за корекцију тржишта" који би контролисао раст цена
Европска комисија признала: Не можемо да ограничимо цену гасаwww.globallookpress.com © Chris Emil JanßEn

Европска комисија је упозорила државе чланице да је немогуће да се ограничи цена гаса у складу са захтевима изнетим на Самиту 20. и 21. октобра, јавља агенција Ројтерс. 

Комисија је, уместо тога, предложила формирање "механизма за корекцију тржишта" како би се ограничиле превелике осцилације, рекла су два дипломатска извора агенцији Ројтерс. 

Комисија је образложила да је немогуће увести горњу границу на цене гаса која не би утицала и на дугорочне уговоре и на безбедност.

Према речима саговорника агенције, неке земље које желе да успоставе горњу границу цена прете да ће блокирати усвајање већег енергетског пакета, укључујући и заједничке куповине. 

Наведени "механизам за корекцију тржишта" би, према речима ЕК, омогућио бољу контролу раста цена, а о овом предлогу ће се расправљати у петак. 

Енергетска криза у Европској унији погоршала се крајем јула када су почели прекиди у испорукама гаса из Русије у низ земаља ЕУ, повезани између осталог и са проблемима са техничким ремонтом турбина за "Северни ток" због санкција које су уведене против Русије.

Подсећамо, земље Г7 и Аустралија договориле су се у четвртак, 3. новембра да одреде фиксну цену руске нафте.

"Г7 и Аустралија су договорилe фиксну границу цене која ће се редовно процењивати. Ово ће повећати стабилност тржишта и поједноставити поштовање прописа како би се смањио терет учесника на тржишту", рекао је извор агенције Ројтерс.

Горња цена нафте још није одређена, али би то требало да буде јасније наредних недеља, више извора је рекло Ројтерсу.

Званичници САД и представника групе Г7 били су у интензивним преговорима претходних недеља о плану да се одреди ограничење на цену руске нафте, које би требало да ступи на снагу 5. децембра.

Г7 тиме жели да се осигура да санкције ЕУ и САД, које имају за циљ да ограниче Москву да финансира напад на Украјину, не "угуше" глобално тржиште нафте.

image