Економија

Градско стамбено: Лифтови у Београду стари пола века, иако им је радни век 25 година

У систему "Градског стамбеног" је око 6.300 лифтова, од којих су неки стари и више од 60 година. За ремонт и набавку нових потребни милионски износи
Градско стамбено: Лифтови у Београду стари пола века, иако им је радни век 25 годинаwww.globallookpress.com © Svetlana Vozmilova

Лифтови у престоници су у просеку стари пола века, иако им је радни век 25 година, упозоравају из београдског Јавног предузећа "Градско стамбено". 

"Просечна старост лифтова у нашој престоници је око 43 године, а радни век је око 25 година, то се узима за европски и светски просек. Чињеница да имамо и даље многе лифтове који су стари 50, 60, па и више година, неке конструкције су и из 30-их година прошлог века", изјавио је за Танјуг Игор Ћурчић, из ЈП "Градско стамбено".

Он је истакао да "Градско стамбено" даје све од себе да обезбеди искусне мајсторе и да улаже напоре да лифтове одржава у безбедном и функционалном стању иако су многи од њих већ одавно били "зрели" за ремонт или замену новим. Када је реч о кваровима, он је навео да је дневни просек између 20 и 30 пријава кварова, што треба узети са резервом, јер када буду временске неприлике, вода улази у лифтове, док их лети буде мање.

image