Свет

У Бечу због кризе почели да наплаћују и вожњу лифтом

Три четвртине Аустријанаца "стеже каиш"
У Бечу због кризе почели да наплаћују и вожњу лифтомGetty © Bloomberg / Contributor

Поскупљења су се драстично одразила на кућне буџете Аустријанаца, што показује истраживање јавног мњења према којем већ три четвртине Аустријанаца мора да се уздржава приликом куповине. Због поскупљења енергената значајно су повећане цене и за одржавање зграда, па је тако у неким зграда у Бечу после много времена враћена наплата вожње лифтом.

Наиме, у једној стамбеној згради у трећем бечком округу они који желе да се возе лифтом, морају да убаце 20 центи у касицу, а ко то не уради, мораће пешице.

Станари су добили кључ којим могу да отворе лифт, а гости морају да плаћају вожњу. Плаћање је могуће само у приземљу, а спуштање лифтом омогућено је уз кључ. Што се кључа тиче, ни он није бесплатан већ станаре кошта 15 до 20 евра месечно.

У многим старим зградама, а у Бечу их има много, постоје стари лифтови са касицама, које су биле стављене ван употребе, а сада поново добијају на значају.

Три четвртине Аустријанаца се жали на поскупљења

Истраживање ИМАС института наводи да 73 одсто Аустријанаца каже да има све мање "финансијског простора", а последица тога је што морају да штеде.

Такође, 25 одсто је рекло да се веома уздржава приликом куповине, а 48 посто каже да мора да гледа на све што купује. Само 24 одсто је рекло да не осећа поскупљење, али да се плаши будућности. Тако 74 процента грађана очекује да ће се њихова финансијска ситуација погоршати.

Аустријанци су песимистичнији него пре шест година, када је било спроведено слично истраживање, и када је само 54 одсто рекло да се брине за своју финансијску будућност. Али то се не тиче само финансија, већ уопштено грађани са забринутошћу дочекују идућу годину. Наиме, тренутно 39 одсто грађана каже да са забринутошћу гледа у 2023. Такође 81 одсто је уверено да ће актуелне кризе као што су инфлација, корона и сукоб у Украјини значајно променити свакодневни живот.

 

image