Економија

Велико интересовање за запошљавање младих: Продужен рок за пријаву за пројекат "Моја прва плата"

Током трајања програма, Национална служба за запошљавање ће на месечном нивоу исплаћивати младима са средњим образовањем новчану накнаду у износу од 28.000 динара, док ће младима са високим образовањем исплаћивати 34.000 динара
Велико интересовање за запошљавање младих: Продужен рок за пријаву за пројекат "Моја прва плата"None © Getty Images / Stringer

Имајући у виду изузетно велику заинтересованост послодаваца и незапослених младих за учешће у програму "Моја прва плата", процењено је да је у интересу свих учесника да се дефинишу нови рокови по фазама реализације програма "Моја прва плата", саопштила је данас Национална служба за запошљавање (НСЗ).

Тако ће пријављивање послодаваца и оглашавање слободних радних позиција бити продужено до 7. новембра.

Пријављивање незапослених младих за учешће у програму биће реализовано од 13. новембра до 6. децембра, док ће се процес избора кандидата од стране послодаваца одвијати од 7. до 22. децембра.

На порталу "Моја прва плата" најкасније до 29. децембра биће објављена коначна листа послодаваца са бројем изабраних извршилаца на оглашеним радним позицијама. Закључивање уговора између Националне службе за запошљавање, послодавца и изабраног кандидата, којим се уређују међусобна права и обавезе, биће спроведено од 1. до 19. јануара наредне године.

Спровођење програма "Моја прва плата" мора почети у наведеном року од 1. до 19. јануара наредне године.

Током трајања програма, Национална служба за запошљавање ће на месечном нивоу исплаћивати младима са средњим образовањем новчану накнаду у износу од 28.000 динара, док ће младима са високим образовањем исплаћивати 34.000 динара, уз уплату доприноса за случај повреде на раду и професионалне болести.

Подсетимо, планирано је да се у програм "Моја прва плата" у новом циклусу укључи до 10.000 младих, који имају до 30 година, са најмање средњим образовањем и без радног искуства. Програм ће се спроводити код послодавца, у приватном и јавном сектору, у трајању од девет месеци, а реализује се без заснивања радног односа.

Овим програмом даје се могућност младима који немају радно искуство да обаве праксу на конкретним пословима код послодавца, у циљу стицања знања, вештина и компетенција за рад, како би на тај начин повећали своје могућности за запошљавање.

image