Економија

Завршени разговори с ММФ: Србија испунила све циљеве, реформе добро напредују

Разговори су вођени у оквиру другог разматрања резултата спровођења договореног економског програма, у склопу стендбај аранжмана који је закључен у децембру 2022. године
Завршени разговори с ММФ: Србија испунила све циљеве, реформе добро напредују© TANJUG/ NEMANJA JOVANOVIĆ

Народна банка Србије саопштила је да су данас завршени разговори мисије Међународног монетарног фонда с делегацијом Србије и да је закључено да су сви квантитативни циљеви за крај јуна 2023. испуњени, као и да програм структурних реформи добро напредује.

Разговори су вођени у оквиру другог разматрања резултата спровођења договореног економског програма, у склопу стендбај аранжмана који је закључен у децембру 2022. године.

Народна банка је саопштила да су током двонедељних разговора мисије разматрана актуелна монетарна, фискална и макроекономска кретања и пројекције, и закључено је да макроекономски резултати у оквиру програма остају јаки, уз опоравак раста, текући пад стопе инфлације, смањење дефицита текућег рачуна, рекордно високе девизне резерве и отпорно тржиште рада.

Како је наведено, српска привреда се добро опоравља од прошлогодишњих глобалних енергетских шокова, упркос бројним изазовима из глобалног и регионалног окружења. Изграђени су значајни бафери за одбрану од бројних шокова као што су јаке девизне резерве, релативно низак јавни дуг, одржива динамика спољног дуга, добро капитализован и ликвидан банкарски систем.

ММФ констатује и да је очувана је финансијска стабилност у земљи, девизне резерве које премашују 24 милијарде евра су на рекордном нивоу, наставља се снажан прилив страних директних инвестиција, незапосленост је на историјски ниском нивоу.

За наредни период Мисија Међународног монетарног фонда оцењује да ће инфлација на крају године бити на нивоу од око осам одсто, уз враћање у границе циљаног распона Народне банке Србије од 3 ± 1,5 одсто у току 2024. године.

Очекује раст бруто домаћег производа од три одсто у 2024. години, чему ће доприносити опоравак домаће тражње, пројектује значајно смањење дефицита текућег рачуна платног биланса, на испод 2,5 одсто бруто домаћег производа, у условима нижих цена енергената и континуирано снажног извоза.

"Обезбеђене рекордне девизне резерве и релативна стабилност девизног курса динара према евру коју смо очували током свих претходних епизода повећаних међународних ризика, били су и остају важан стуб одбране стабилности Србије током свих глобалних криза", рекла је гувернерка Јоргованка Табаковић.

Они, како је навела, остају важан елемент извесности пословања и важан стуб очувања и финансијске стабилности земље.

"За нас нема дилеме у погледу политика које ћемо водити у наредном периоду. Верујем да смо нашим резултатима доказали да се и у наредном периоду може очекивати да заједничке и координиране мере Владе Србије и Народне банке Србије успешно одговоре на изазове из окружења. Поновићу оно што често говорим - Србија је у добрим рукама", закључила је гувернерка Табаковић.

image
VV inauguration
banner