Економија

Епилог посете међународних кредитора: Новац нам сада не треба, ММФ не тражи ново поскупљење струје

Министар финансија Синиша Мали је оценио да је аранжман успешно завршен и да су сви циљеви испуњени на време
Епилог посете међународних кредитора: Новац нам сада не треба, ММФ не тражи ново поскупљење струје© TANJUG/ JADRANKA ILIĆ

Министар финансија Синиша Мали изјавио је данас да са мисијом Међународног монетарног фонда, са којом је претходне две недеље разговарано, није договарано никакво поскупљење струје и гаса.

"То је добра вест за грађане Србије, да тога нема, као што је било у лањским циљевима за ову годину. Што се струје тиче, наш нагласак ће бити на реструктурирању ЕПС-а, али без икаквих назнака за повећањем цене струје. Исто важи и за гас, а брине нас само посебна такса за транзит гаса кроз Бугарску. Видећемо како ћемо према томе да се одредимо", рекао је Мали на конференцији за новинаре у Народној банци Србије.

Министар је рекао да ће, и поред овогодишњих поскупљења струје, инфлација у октобру бити једноцифрена.

Табаковић: Тренутно нам не треба новац од ММФ

Очекује се, како је навео, да ће у децембру бити око осам одсто, а следеће године између четири и пет одсто, односно мање од раста примања, што значи да ће плате и пензије и реално порасти.

"Углед и поверење се добијају само кроз резултате, а ми смо као Народна банка Србије и држава то поверење остварили управо кроз резултате, које је Међународни монетарни фонд (ММФ) разматрањем друге ревизије од 19. до 31. октобра и приказао, а очекујемо да 21. децембра Извршни одбор ММФ-а то и потврди, изјавила је данас гувернер НБС Јоргованка Табаковић.

Табаковић је истакла да је основни инструмент који је омогућио да се постигне економска и финансијска стабилност у земљи усаглашеност монетарне и фискалне политике и свега што председник Србије Александар Вучић ради, између осталог и на привлачењу директних страних инвестиција.

Према њеним речима, аранжман је из финансијског прешао у аранжман из предострожности, а на питање новинара колико је до сада новца повучено, Табаковић је рекла да је повучена милијарда и 180 милиона евра.

"Било је предвиђено да се око 300 милиона повуче после друге ревизије, ове о којој сада говоримо и чије је разматрање завршено са јучерашњим даном, али смо рекли да нам тај новац не треба, јер имамо високу ликвидност и високе девизне резерве и да нам тај новац стоји на располагању, уколико нам буде затребао због неких изненадних околности", рекла је Табаковић.

На питање који је датум преласка из једног у други тип аранжмана, гувернер је рекла да се очекује да се 21. децембра одржи Извршни одбор директора ММФ-а, где ће се и формално усвојити извештај мисије која је била у Србији и то ће бити датум, наравно ако се не деси нешто непредвиђено и одбор се тада не састане.

Мали: Сви циљеви испуњени на време

Министар финансија Синиша Мали је оценио да је аранжман успешно завршен и да су сви циљеви испуњени на време.

"Наша економија је упркос кризи стабилна и све што је у буџету за наредну годину предвиђено је реално и биће испуњено. Ту пре свега мислим на побољшања животног стандарда грађана кроз повећање плата, пензија и минималне зараде", рекао је Мали.

Навео је да је предлог ММФ-а да аранжман постаје аранжман из предострожности што је, према његовим речима, и важна порука за могуће инвеститоре.

Мали је казао да БДП у Србији расте, да је раст забележен и у трећем кварталу, да расте индустријска производња, као и услужне делатности.

Према његовим речима, план је да раст БДП ове године буде 2,5 одсто, следеће године 3,5 одсто, а Србија ће ове године први пут имати БДП већи од 68 милијарди евра.

image