Економија

"Хуавеј" је на пола пута ка 6Г мрежи, предњачи у технолошким иновацијама

Мрежа 5.5Г која је недавно представљена десетоструко je побољшање у перформансама
"Хуавеј" је на пола пута ка 6Г мрежи, предњачи у технолошким иновацијама© Tanjug/AP Photo/Andy Wong

"Хуавеј" иде напред у 5.5Г еру, што је значајан напредак у односу на тренутне 5Г мреже и практично на пола пута ка 6Г, пише "Ејжа тајмс".

Познат и као унапређени 5Г, како се истиче, 5.5Г обећава велика побољшања у фабричкој аутоматизацији, аутономним процесима и разним другим апликацијама.

На 14. Глобалном мобилном широкопојасном форуму компаније одржаном од 10. до 11. октобра у Дубаију, један од званичника компаније Цао Минг најавио је да ће прва индустријска 5.5Г решења, помоћи оператерима да "испоруче цео сценарио десетоструких способности и омогуће ултра високу енергетску ефикасност, искоришћеност спектра и ефикасност у операцијама и одржавању".

"Хуавеј" је на 5.5Г мрежи радио са операторима "Чајна мобајл", "Чајна телеком", "Чајна јуником", као и Саудијском телекомуникационом компанијом. 

На мрежи 5.5Г раде и главни конкуренти: "Хуавеј", "Ериксон" и "Нокија".

Из "Нокије" су саопштили да очекују да ће олакшавањем употребе вештачке интелигенције и машинског учења у мрежама, унапређени 5Г побољшати перформансе индустријске аутоматизације и аутономних робота, логистике, аутономних возила и дронова, као и контроле електричне мреже. Такође ће приступачнији постати "интернет ствари" и јавне услуге, као што су железнички системи и паметно управљање градом.

Раније је из "Хуавеја" појашњено да десет пута веће могућности мреже подразумевају сто пута више могућности за кориснике.

Иако се постепено искључује са америчког и тржишта њихових савезника у Европи и Азији, "Хуавеј" је сигурно позициониран као водећи произвођач телекомуникационе опреме у Кини, која је највећа светска индустријска економија и значајно је узнапредовала у примени 5Г технологије.

"Нокији" и "Ериксону" неће бити омогућено да се такмиче на кинеском тржишту, али се очекује да ће временом повратити некадашњу доминацију у ЕУ и Великој Британији, наводи се у тексту и додаје да док се очекује да на овом тржишту почне замена кинеских телекомуникационих технологија, европска економија и инвестиције тренутно су слабе.

image