Економија

Већина руских предузећа се прилагодила санкцијама

Већи део пословне заједнице осећа ефекте санкција, али је само 10,5 одсто испитаних рекло да не може да се носи са последицама ограничења
Већина руских предузећа се прилагодила санкцијама© Pexels

Већина руских предузетника прилагодила се западним санкцијама и наставила да ради као и обично, показали су резултати истраживања које је спровео тим омбудсмана за права предузетника.

Од 5.760 испитаних пословних лидера, 55,4 одсто каже да се у потпуности прилагодило ограничењима или да се навикава на нове услове пословања.

"Већи део пословне заједнице осећа ефекте санкција, али је само 10,5 одсто испитаних рекло да не може да се носи са последицама ограничења. Санкције уопште није осетило 16,3 њих", наводи се у извештају.

Само девет одсто учесника истраживања тврди да је одржало стабилан раст прихода, док је 30,4 одсто забележило пад добити, али и истакло да пословање држе под контролом. Озбиљан пад прихода је пријавило 27 одсто предузетника, а седам процената је рекло да се суочава са кризом. Истраживање је показало да је само шест одсто обуставило пословање или планира да то учини.

На питање о несташици одређених добара, 26 одсто је одговорило да нису успели да пронађу замене за поједине важне стране производе или услуге без којих су остали због санкција. Већина испитаника је, међутим, рекла да су пронашли нове добављаче за исте или сличне производе, било у Русији или иностранству.

image