Економија

Ђедовић: Хибридно постројење за производњу зеленог водоника у Бору има велики потенцијал

Кинеске компаније разматрају потенцијалну изградњу хибридног постројења, соларне и ветроелектране у околини Бора, које би производило зелени водоник
Ђедовић: Хибридно постројење за производњу зеленог водоника у Бору има велики потенцијал© FOTO TANJUG/ MRE/ EMILIJA JOVANOVIĆ

Министарка рударства и енергетике Дубравка Ђедовић Хандановић разговарала је данас са представницима кинеске компаније "Шангај Фенглинг Реневејбл" о потенцијалим инвестицијама и изградњи хибридног постројења за производњу зеленог водоника.

Ђедовић Хандановић је нагласила да би овом сарадњом Србија заузела значајно место у Европи у производњи водоника и позиционирала се у будућности као извозник овог енергента, наводи се у саопштењу Министарства рударства и енергетике.

"Заједно са нашим стратешким партнерима из 'Зиђин мајнинг групе' разматрају потенцијалну изградњу хибридног постројења, соларне и ветроелектране у околини Бора, које би производило зелени водоник, а 'Зиђину' омогућило смањење трошкова", рекла је она и додала да су планирана улагања од око две милијарде евра у развој и изградњу ветроелектрана и соларних фарми, складиштење енергије за производњу водоника и технологије производње енергије водоничним горивом.

Она је истакла да би се реализацијом потенцијалне инвестиције искористио потенцијал енергије ветра у околини Бора и побољшала ефикасност производње електричне енергије.

"План је да се обезбеди производња енергије од 1.500 мегавата, а очекује се да ће пројекат достићи производњу од чак 2.000 мегавата", рекла је министарка.

Ђедовић Хандановић је указала и да би комплетну производњу електричне енергије преузео "Зиђин", док би се вишкови претварали у водоник.

"Поред задовољења потрошње електричне енергије у руднику, обновљива енергија би се користила за производњу водоника који би представљао складиште зелене енергије, са производним капацитетом од 30.000 тона годишње. Такође, планирана су улагања од 10 милиона евра за изградњу индустријског парка за производњу ветро-торњева", рекла је министарка.

Она је истакла да се Србија налази у процесу енергетске транзиције и да су нам потребне компаније које примењују најсавременије технологије у овој области.

"Србија се налази у процесу енергетске транзиције у којој желимо да достигнемо 45 одсто удела ОИЕ у производњи електричне енергије до 2030. године пуним коришћењем својих природних потенцијала. Потребне су нам компаније које развијају и примењују најсавременије технологије и поседују знање, како бисмо ишли у корак са светом у трансформацији и декарбонизацији енергетског сектора", рекла је министарка.

Додала је да државе чланице ЕУ планирају огромна улагања у производњу, складиштење и транспорт водоника, енергента будућности, који треба да замени фосилна горива.
Указала је да ће се тражња за водоником у развијеним европским земљама значајно повећавати с обзиром да њихове планове о водоничној инфраструктури.

"Многе развијене европске земље планирају значајан увоз водоника који ће им недостајати најпре у индустријским процесима, па би Србија реализацијом овог пројекта потенцијално могла да постане значајан извозник водоника у те државе", рекла је Ђедовић Хандановић.

Представници компаније "Шангај Фенглинг Реневејбл" представили су иновативне пројекте које развијају у Кини и свету, као и предлоге за успостављање сарадње са институцијама и предузећима у Србији у области производње електричне и топлотне енергије из ОИЕ, складиштења енергије и примене водоника, чија ће глобална тражња интензивно расти у наредним годинама и деценијама.

У министарству наводе да је компанија "Шангај Фенглинг Реневејбл" већ регистровала фирму у Србији и да почиње са запошљавањем, како би радила на развоју и реализацији овог пројекта.

image