Економија

"Волстрит џорнал": Страни купци не желе амерички дуг

Потражња за државним дугом САД међу страним купцима значајно је опала, а понуде има све више, истиче амерички лист
"Волстрит џорнал": Страни купци не желе амерички дугwww.globallookpress.com © Ralph Kerpa/http://imagebroker.com/#/search/

Потражња за државним дугом САД међу страним купцима значајно је опала, а удео државних обвезница које држе страни приватни инвеститори и централне банке пао је на око 30 одсто, са неких 43 одсто од пре десет година, објавио је "Волстрит џорнал", позивајући се на податке Удружења индустрије хартија од вредности и финансијских тржишта.

Истовремено, понуде има све више, напомиње амерички медиј, наводећи као пример нето два билиона долара новог дуга које је издало Министарство финансија САД ове године, што представља највећи ниво у историји, ако се изузме задуживање у време пандемије вируса корона 2020. године.

"Издавање је знатно порасло, а страна потражња није", рекао је за Бред Сетсер, виши сарадник у Савету за спољне односе. 

Очекује се да ће потражња за америчким обавезама међу страним инвеститорима и централним банкама, који су масовно куповали амерички дуг током 2000-их и почетком 2010-их, бити "ограниченија", оценио је Саветодавни комитет за задуживање Трезора.

У одговору на слабу потражњу, Трезор је недавно прешао на издавање краткорочних обвезница које су у већој потражњи, у покушају да поврати стабилност тржишта. Принос на десетогодишње хартије САД који је прошлог месеца премашио пет одсто, сада износи око 4,4 одсто.

Подаци које је Министарство финансија САД објавило раније ове недеље показују да су страни инвеститори продали нето 2,4 милијарде долара у дугорочним трезорским хартијама у септембру, чиме су њихова средства достигла 6,5 билиона долара.

У међувремену, статистика Савета за спољне послове, која прати инвестиције на 12-месечној основи, показује да је темпо куповина из иностранства у последњих неколико месеци смањен на око 300 милијарди долара, са нивоа изнад 400 милијарди долара током већег дела 2022.

image