Економија

Долар изгубио свој сјај: Трговина између Русије и Кине у јуанима и рубљама

Потпредседник руске владе каже да се 95 одсто трговине између Москве и Пекинга сада се обавља у њиховим националним валутама
Долар изгубио свој сјај: Трговина између Русије и Кине у јуанима и рубљамаwww.globallookpress.com © Cfoto/Keystone Press Agency

Западне валуте су скоро потпуно укинуте у руско-кинеској трговини, пошто се скоро сва плаћања између земаља сада врше у рубљама и јуанима, саопштио је први потпредседник руске владе Андреј Белоусов.

Од увођења западних санкција Москви, Русија и Кина су убрзале коришћење сопствених валута у трговини. Према речима Белоусова, 95 одсто свих трансакција између Русије и Кине сада се обавља или у јуанима или у рубљама, а с обзиром на брзо ширење међусобне трговине и сарадње, овај проценат ће вероватно расти.

Говорећи на састанку руско-кинеске међувладине комисије у Пекингу, заменик премијера је рекао да ће билатерална трговина између две земље ове године премашити циљ од 200 милијарди долара и да би могла да достигне 300 милијарди долара до 2030. године.

Он је истакао да је Кина већ дуго међу главним трговинским партнерима Русије и да се обим инвестиционих могућности за две земље шири. "Покрећу се нови заједнички инвестициони пројекти у приоритетним секторима као што су аутомобилска индустрија, рударска и гаснохемијска индустрија, пољопривреда, логистика, ИТ сектор и други", рекао је Белоусов.

Кинеске компаније су имале велике користи од повлачења западних компанија са руског тржишта, јер су активно попуњавале празнине и желе даље да прошире своје присуство у Русији.

"Повлачење западних компанија из Русије створило је велике могућности кинеским партнерима да учествују у руским предузећима за нафту и гас, петрохемију и производњу аутомобила, као и компаније које производе робу широке потрошње, производе од стакла и грађевинског материјала", рекао је Белоусов.

Русија у великој мери снабдева Кину енергентима као што су нафта и гас, али и рафинисани производи, пољопривредно-прехрамбени и индустријски производи. Кина извози скоро све врсте робе, укључујући храну, опрему, мобилне телефоне, електронику, инжењерске производе, намештај, играчке, текстил, одећу и обућу.

image